Acasă Politic SUA evită falimentul în ultima clipă

SUA evită falimentul în ultima clipă

DISTRIBUIȚI

123495 – 17102013 – Republicanii si democratii din Congresul SUA au reusit sa treaca, in noaptea de miercuri, o lege care pune capat inchiderii Guvernului federal si evita falimentul tarii, crescand plafonul de indatorare.

Potrivit purtatorului de cuvant al sefului republicanilor din Camera Reprezentantilor, John Boehner (foto), citat de CNN, pre;edintele Obama a primit deja legislatia pentru a o semna și a pune astfel capăt blocajului. Dar chiar și în aceste condiții, rezolvarea poate fi temporara.

Marirea plafonului de indatorire va fi prelungita acum pana in data de 7 februarie, iar actualele nivele de cheltuieli sunt autorizate pana in data de 15 ianuarie. E vorba de cateva luni in care americanii vor putea respira ceva mai relaxat, cu toate ca multe din chestiunile spinoase, de la schimbarile programului de ajutoare sociale la reforma taxelor, nu sunt cuprinse in lege si continua sa creeze certuri intre democrati si republicani.

„Credem ca in ianuarie ne vom intoarce aici, dezbatand aceleasi chestiuni”, arata John Chambers, director al serviciului de rating al agentiei Standard and Poor’s. „Ma tem ca aceasta este o problema permanenta a procesului nostru bugetar”, a mai spus acesta.

Pentru a afla cand se pot reintoarce la munca, functionarii au fost sfatuiti sa urmareasca site-urile institutiilor.

Camera Reprezentantilor, dominata de republicani, a aprobat, miercuri seara, legea initiata la Senat. Legea a trecut in Camera nu pentru ca ar fi cedat republicanii, ci datorita sprijinului coplesitor al democratilor.

Democratii au primit, in general ce si-au dorit, adica finantarea Guvernului federal si marirea plafonului, iar republicanii au obtinut o mica concesie in problema cea mai dureroasa pentru ei, reforma sanatatii initiata de Obama: Guvernul va trebui sa confirme eligibilitatea persoanelor care primesc subventii federale in cadrul Obamacare.

„Am luptat de partea buna a luptei; numai ca nu am invins”, a spus Boehner, fara a pretinde, precum extrema dreapta din partidul sau, ca republicanii au obtinut o victorie morala. – www.promptmedia.ro


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.