Acasă Politic Bucuresti: Ajutor de minimis pentru achiziționarea de tancuri de răcire a laptelui

Bucuresti: Ajutor de minimis pentru achiziționarea de tancuri de răcire a laptelui

DISTRIBUIȚI

123985 – 07112013 – Guvernul a adoptat miercuri hotărârea privind acordarea ajutorului de minimis pentru achiziţionarea de tancuri de răcire a laptelui, care urmărește sprijinirea crescătorilor de animale care deţin până la cinci capete vaci de lapte şi care se organizează într-o singură formă asociativă constituită la nivelul comunei.

Măsura a fost adoptată dat fiind faptul că evoluția pieței a dovedit că preluarea zilnică a laptelui materie-primă provenit de la fermele de mici dimensiuni devine tot mai neatractivă pentru procesatori din cauza costurilor legate de colectarea laptelui și de lipsa existenţei unei oferte cantitative concentrate, fapt care periclitează existența viitoare a fermelor, cu consecinţe grave sociale şi de mediu, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii.

De asemenea, a fost luat în considerare pericolul ca unitățile de procesare să considere neviabilă economic colectarea laptelui materie-primă de la nivelul fiecărei ferme de dimensiuni reduse, întrucât respectarea cerinţelor ce țin de igiena mulsului nu este suficientă pentru asigurarea standardelor de calitate a laptelui, esenţială fiind păstrarea acestuia la o temperatură scăzută, corespunzătoare normelor, până la predarea către procesare.

Astfel, hotărârea de guvern adoptată miercuri stabilește cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis la 5.000 euro per formă asociativă aferent achiziţionării unui tanc de răcire cu capacitatea de 1000 litri, suma cuprinzând costurile aferente achiziţionării, instalării tancului/tancurilor de răcire a laptelui, instruirii necesare pentru utilizarea acestora, precum şi asigurarea service-ului pentru o perioadă de 12 luni de la instalare.

Valoarea totală a sprijinului financiar este de 70.878.870 lei și cuantumul de maxim 5.000 euro pentru fiecare formă asociativă şi cuprinde costurile aferente achiziţionării, instalării tancurilor de răcire a laptelui cu o capacitate de maxim 1000 litri/unitate administrativă teritorială organizată la nivel de comună.

Prevederile prezentei scheme se aplică beneficiarilor, în scopul achiziţionării de tancuri de răcire a laptelui, pentru asigurarea livrării laptelui materie primă spre procesare, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: fac parte dintr-o singură formă asociativă constituită în cadrul unităţii administrative teritoriale organizată la nivel de comună, în scopul achiziţionării de tancuri de răcire a laptelui; vacile de lapte ale membrilor din forma asociativă prevăzută la lit. a) sunt înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor; forma asociativă prevăzută la lit. a) nominalizează o persoană responsabilă cu asigurarea bunei funcţionări a colectării laptelui şi efectuării analizelor privind calitatea laptelui. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.