Acasă Politic Bucuresti: Intrevedere pentru relansarea relatiei parlamentare cu Bosnia Hetrţegovina

Bucuresti: Intrevedere pentru relansarea relatiei parlamentare cu Bosnia Hetrţegovina

DISTRIBUIȚI

124114 – 12112013 – Preşedintele Comisiei pentru politică externă, deputat Borbély László, şi membrii acesteia au avut marţi o întrevedere cu delegaţia Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor din Adunarea Parlamentară a Bosniei Herţegovina, conduse de Mirza Kušljugić,

preşedintele Comisiei.

Această vizită oficială se înscrie pe linia relansării relaţiei parlamentare bilaterale, creând cadrul optim de dezvoltare a colaborării între Parlamentul României şi Adunarea Parlamentară a Bosniei-Herţegovina.

În cursul discuţiilor, preşedintele Borbély a subliniat că România va sprijini integrarea europeană şi euroatlantică a Bosniei-Herţegovina, fiind gata să împărtăşească din experienţa sa în procesul de aderare la aceste organisme. România susţine începerea procesului de negociere în vederea aderării Bosniei-Herţegovina la Uniunea Europeană, de îndată ce vor fi îndeplinite angajamentele asumate de aceasta în relaţia cu UE.

Partea română recomanda liderilor politici din Bosnia-Herţegovina să depună eforturi susţinute şi să manifeste atitudini flexibile pentru identificarea unor soluţii de implementare a deciziei CEDO referitoare la cazul Sejdic-Finci, fără de care nu se poate depăşi impasul actual.

Se impune înfiinţarea neîntârziată a Mecanismului de Coordonare Europeană care să conducă la crearea unui interlocutor unic în Bosnia-Herţegovina care să permită deblocarea parcursului european şi îndeplinirea aspiraţiilor legitime ale cetăţenilor Bosnia – Herţegovina.

Borbély a menţionat că partea română doreşte intensificarea cooperării parlamentare în formatele regionale, cu precădere în cadrul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) al cărei preşedinţiei-în-exerciţiu o deţine în prezent. Mandatul românesc îşi propune accelerarea şi finalizarea procesului de instituţionalizare a dimensiunii parlamentare a SEECP, prin inaugurarea Adunării Parlamentare a SEECP şi desfăşurarea primei sale sesiuni în vara lui 2014.

În acest sens, preşedintele Borbély a subliniat că ar fi util să se semneze, cu ocazia vizitelor parlamentare, protocolul de colaborare parlamentară între România şi Bosnia-Herţegovina, eventual pe baza proiectului de document pregătit de partea română.

Cele două părţi au apreciat relansarea dialogului parlamentar dintre ţările noastre care va consolida cooperarea dintre România şi Bosnia-Herţegovina, cu intensificarea contactelor în cadrul forurilor parlamentare internaţionale. – www.prompotmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.