Acasă Politic Harghita: Președintele CJ Harghita cere Guvernului să aprobe folosirea steagului secuiesc

Harghita: Președintele CJ Harghita cere Guvernului să aprobe folosirea steagului secuiesc

DISTRIBUIȚI

124017 – 08112013 – La conferința de presă care a avut loc la sediul Consiliului Județean (CJ) Harghita pe 7 noiembrie și a cărei tema a fost situația ivită în cauza folosirii simbolurilor locale, în speță a steagului secuiesc, președintele Borboly Csaba nu a comentat soluția judecătorească, ci a încercat să prezinte starea de fapt

în legătură cu acest steag și a îndemnat Guvernul României să adopte cât mai curând posibil o hotărâre guvernamentală în acest sens.

„Legislația României nu interzice folosirea simbolurilor locale, ba mai mult putem constata faptul că în mai multe județe din țară aceste simboluri sunt folosite fără a deranja pe nimeni. Același lucru ar trebui  să se întâmple și în cazul steagului secuiesc, acesta fiind un simbol local. Situația steagului trebuie rezolvată în condițiile legii, este o datorie a guvernului, însă guvernul nu are curajul să spună clar: este posibilă folosirea simbolurilor naționale în UE, dat nu și în România și se ascunde în spatele prefecților, a poliției, a denunțătorilor anonimi sau a celor care își asumă identitatea și a organizațiilor neguvernamentale care au ca scop principal iscarea scandalurilor de acest gen și nu are curaj să își asume interzicerea simbolurilor locale. În cazul interzicerii folosirii simbolurilor locale de către statul român s-ar crea un precedent, fapt care ar putea fi folosit și împotriva minorităților române care trăiesc în afara granițelor României”, a afirmat președintele consiliului județean.

Borboly Csaba este de părere că pe instituțiile care servesc menținerea caracterului minorităților, arborarea simbolurilor locale este justificată. Este scandalos faptul că oamenii cinstiți sunt calomniați pentru munca pe care o desfășoară, pentru mulți dintre ei aceasta este primul caz în care sunt implicați ca învinuiți într-un proces penal. Acești oameni nu sunt criminali, au făcut numai ceea ce au făcut oamenii  în alte județe ale României: au arborat un simbol local.

De asemenea, Borboly Csaba a afirmat că trebuie să ne oprim din a ne face rău unii altora și să găsim o cale de a trece peste astfel de probleme. A fost amintit și codul de bună conviețuire a românilor și maghiarilor, aflat în curs de elaborare, și înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Călimani-Giurgeu prin intermediul cărei se dorește facilitarea procesului de atragerea de fonduri în zona de nord a județului.

„Opinia publică românească trebuie să înțeleagă faptul că folosirea simbolurilor locale este o practică europeană, iar în mai multe județe din România sunt folosite simbolurile locale (vezi: județele Gorj, Timiș, Cluj, Maramureș, Alba sau orașul Tg. Jiu).  Potrivit unui sondaj din luna martie 2013, majoritatea etnicilor români din județ nu este deranjată de steagul secuiesc, mai mult, o treime dintre aceștia consideră bună sau acceptabilă  folosirea steagului secuiesc ca steag oficial al județului”, a subliniat președintele.

„Diversitatea este o valoare care trebuie susținută. În județ este pace și liniște. Nu există circuri și încercăm să relansăm un dialog între românii și maghiarii din județ pentru a ajunge la un consens. Consider că doar prin colaborare și dialog putem merge mai departe”, a afirmat Borboly Csaba. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.