Acasă Politic Austria: Condamnarea foștilor miniștri Sereș și Nagy, subiect în presa internațională

Austria: Condamnarea foștilor miniștri Sereș și Nagy, subiect în presa internațională

DISTRIBUIȚI
seres_si_nagy

124714 – 06122013 – 124714 – 06122013 – Presa internațională scrie despre condamnarea celor doi foşti miniştri – al Economiei şi al Comunicaţiilor – Codruţ Seres şi Zsolt Nagy, acuzaţi de divulgare de secrete de stat către o reţea internaţională de spionaj economic în dosarul privatizărilor strategice. Der Standard din Austria face referire la acest caz

ca fiind ”cel mai spectaculos proces de corupţie din România”, menționând că va constitui ”un factor important în elaborarea raportului Comisiei UE din cadrul MCV”.

Reamintim că în dosarul privatizărilor strategice fostul ministru al Economiei, Codruţ Sereş, a fost condamnat, marţi, de Înalta Curte de Casație și Justiție la 6 ani de închisoare cu executare pentru trădare şi la încă 5 ani pentru aderare la grup infracţional.

De asemenea și fostul ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy, a primit 5 ani de închisoare pentru aderare la grup infracţional. Decizia instanţei nu este definitivă, putând fi contestată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Foştii miniştri sunt acuzaţi că ar fi divulgat informaţii secrete unor „băieţi deştepţi” interesaţi de privatizarea unor firme din energie şi comunicaţii. Printre cei care au obţinut datele se numără şi consultantul bulgar Stamen Stanchev.

În același dosar, magistrații l-au mai condamnat pe cehul Michal Susak la patru ani şi zece luni de închisoare pentru iniţierea unui grup infracţional transnaţional şi la zece ani de închisoare pentru complicitate la spionaj, urmând să execute pedeapsa cea mai grea.

Mircea Călin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra, având dublă cetățenie, română și britanică, a primit o pedeapsă de patru ani şi zece luni de închisoare pentru iniţierea unui grup infracţional transnaţional şi nouă ani şi şase luni de închisoare pentru complicitate la spionaj, din care va efectua, prin contopirea pedepselor nouă ani şi şase luni de închisoare.

Procesul „privatizărilor strategice” a început în 2007, inițial cu acuzații la adresa lui Stamen Stanchev, Mihai Dorinel Mucea şi Mihai Radu Donciu, care au fost trimiși în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi spionaj, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi trădare prin transmitere de secrete. Din acest dosar s-a disjuns o parte, care s-a constituit într-un dosar care îl privește pe Vadim Benyatov Don. Procurorii au adunat probe care dovedesc ca Benyatov strângea și folosea în negocieri informații secrete legate de privatizarea unor societăți strategice românești din domeniul energetic și al comunicațiilor, care scoteau din joc alți concurenți la procesele de privatizare respective.

Anterior emiterii actului de sesizare a instanţei de judecată, prin ordonanţa din 4 aprilie 2007 s-a dispus disjungerea cauzei privindu-i pe Şereş şi Nagy şi formarea unui dosar separat, pentru care a fost sesizată comisia competentă să acorde avizul pentru cercetarea celor doi miniştri.

Procurorii consideră că Benyatov ar fi valorificat informaţiile obţinute de la ceilalţi membri ai grupului infracţional organizat, utilizându-le atât cu prilejul întâlnirilor oficiale în procesele de negociere, cât şi în cadru extra-oficial cu Dorinel Mucea, Radu Donciu, precum şi cu foştii miniştri Zsolt Nagy şi Codruţ Sereş.

În 30 martie 2009, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată şi pe Ioan Codruţ Şereş, fost ministru al Economiei şi Comerţului, Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Gabor Kerekeş, Mircea Călin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra, Michal Susak, cetăţean ceh şi Mustafa Oral, cetăţean turc. Procesul acestora începe în 11 mai 2009, la instanţa supremă.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 30 mai 2005 – 21 noiembrie 2006, aceştia au constituit sau aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional, din care au făcut parte şi Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea şi Mihai Radu Donciu, în scopul comiterii unor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.

Codruţ Şereş este acuzat şi de trădare prin transmiterea de secrete, iar pentru Michal Susak şi Mircea Călin Flore s-a reţinut şi comiterea infracţiunii de complicitate la spionaj.

Este vorba despre activităţi ilicitecu caracter penal legate de privatizarea S.C. Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a S.C. Romaero S.A. Bucureşti şi S.C. Avioane S.A. Craiova, aflate în portofoliul MEC – OPSPI, consultanţă în vederea privatizării S.N. Radiocomunicaţii, adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării C.N. Poşta Română din portofoliul MCTI, selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la S.C. Romtelecom S.A. din portofoliul MCTI.

Ulterior, dosarele au fost comasate, cei zece inculpaţi fiind judecaţi în acelaşi dosar, de magistraţii ICCJ.

La începutul lunii decembrie 2006, Codruţ Şereş a demisionat de la conducerea Ministerului Economiei, după ce anterior întâlnirile și aranjamentele sale (inclusiv promovarea proiectului de hotărâre de Guvern privind vânzarea pachetului de 8% din acţiunile Petrom și privatizările unor firme din domeniul energetic) cu Stamen Stanchev fuseseră mon itorizate și interceptate de Serviciul Român de Informaţii (SRI). – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.