Acasă Politic Bucureşti: O sută de ani de relaţii diplomatice între România şi Albania

Bucureşti: O sută de ani de relaţii diplomatice între România şi Albania

DISTRIBUIȚI

125068 – 20122013 – Miniştrii de externe ai României şi Albaniei, Titus Corlăţean şi Ditmir Bushati, au efectuat un schimb de scrisori, în contextul evenimentelor dedicate aniversării a 100 de ani de relaţii diplomatice dintre cele două ţări.            În scrisoarea adresată de ministrul român al Afacerilor Externe omologului albanez sunt menţionate strânsele legături între cele două state, bazate pe momente istorice comune şi deosebit de semnificative, pe fondul rolului jucat de ţara noastră în formarea statului albanez modern, România fiind primul stat care a recunoscut independenţa statală a Albaniei.

            Ministrul Titus Corlăţean reliefează în mesajul transmis cu acest prilej tradiţiile şi valorile comune împărtăşite de cele două ţări timp îndelungat şi care au înfruntat provocări majore în păstrarea şi consolidarea libertăţii, democraţiei şi prosperităţii. Fiecare stat şi-a văzut încununate eforturile, în ultimii 100 de ani, prin apartenenţa comună la organizaţii internaţionale importante şi în dorinţa de afirmare a identităţii europene într-o progresivă armonizare cu standardele şi valorile promovate de Uniunea Europeană, un alt moment semnificativ al acestui parcurs fiind semnarea de către Albania a Protocolului de Accedere la NATO, la Summit-ul Alianţei care a avut loc la Bucureşti în 2008.

            „Trecutul nostru comun şi momentul important de celebrare a 100 de ani de relaţii între cele două state ne determină la o nouă abordare a dialogului politic, precum şi a cooperării la nivel sectorial. Îmi exprim speranţa că relaţiile de cooperare între cele două state se vor dezvolta în continuare, pe măsura potenţialului real al celor două ţări, în beneficiul reciproc al popoarelor român şi albanez”, a scris ministrul român omologului albanez Ditmir Bushati.

            În egală măsură, în scrisoare este subliniată poziţia constantă şi fermă a României, de susţinere a parcursului european al Tiranei, cu accent deosebit asupra continuării sprijinului ferm românesc pentru acordarea statutului de candidat la UE, Albaniei.

            În încheiere, Titus Corlăţean reliefează convingerea părţii române că solidele legături istorice avute în decursul timpului cu elitele intelectuale, economice şi sociale albaneze, inclusiv imigraţia albaneză din ţara noastră, membrii comunităţii aromâne şi absolvenţii albanezi de studii în România, constituie dovezi palpabile ale patrimoniului comun cultural, lingvistic, social şi politico-diplomatic atât de bogat, ce conferă un caracter prietenesc relaţiilor bilaterale, dincolo de relaţiile uzuale diplomatice.

            Relaţiile diplomatice au fost stabilite la 15/28 decembrie 1913, la nivel de legaţie, la un an după proclamarea independenţei Albaniei. Din 1939, la Bucureşti şi la Tirana, au funcţionat Consulate. La 17 martie 1948, au fost restabilite relaţiile diplomatice la nivel de legaţie, iar la 30 iunie 1954 acestea au fost ridicate la nivel de ambasadă, potrivit unui comunicat al MAE. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.