Acasă Politic Bucureşti: Percheziţii la două grupări specializate în infracţiuni informatice

Bucureşti: Percheziţii la două grupări specializate în infracţiuni informatice

DISTRIBUIȚI

124659 – 04122013 – Procurorii DIICOT din Structura Centrală şi Serviciul Teritorial Bucureşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi Craiova, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii,

au efectuat miercuri 40 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti, Alexandria, Zimnicea şi Craiova şi a judeţelor Constanţa şi Teleorman, în cadrul unei acţiuni care a vizat destructurarea a două grupări infracţionale organizate, specializate în infracţiuni informatice, infracţiuni prevăzute în legea comerţului electronic şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

            Referitor la prima grupare infracţională, formată din 23 de persoane, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada septembrie 2012 – noiembrie 2013, persoanele vizate s-au constituit într-un grup infracţional organizat cu ramificaţii transfrontaliere în scopul comiterii faptelor de înşelăciune prin sisteme informatice, fraudă informatică şi fals informatic, potrivit unui coimuicat al DIICOT.

            Astfel, prefigurând obţinerea de importante beneficii materiale, persoanele în cauză au indus şi menţinut în eroare un număr semnificativ de cumpărători pe segmentul on-line, în cadrul platformelor electronice comerciale cars.com şo craigslist.com

            Potrivit procurorilor, îvinuiţii postau anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate, comunicând informaţii eronate victimelor tranzacţiei prin intermediul poştei electronice şi/sau a mesajelor SMS, constând în modalitatea de achiziţie, plata preţului, identitatea vânzătorului.

            Totodată, învinuiţii transmiteau către victime facturi fictive din care să rezulte realitatea tranzacţiilor întreprinse fraudulos.

            Activitatea ilicită a fost sprijinită de către complici aflaţi pe teritoriul SUA, aceste persoane ajutând efectiv la repatrierea folosului material injust. Sumele de bani ridicate şi transmise în România reprezintă procente între 40% şi 60% din totalul financiar încasat pe teritoriul SUA şi au fost împărţite în România între membrii grupării infracţionale organizate prin intermediul unor transferuri de bani.

            Pentru ridicarea produsului infracţiunii erau utilizate „săgeţi” coordonate direct de către liderii grupării. Prejudiciul estimat până în prezent este de peste 2.000.000 euro.

            Cu ocazia percheziţiilor au fost ridicate şi indisponibilizate mai multe laptopuri, unităţi centrale de calculator, memory-disk-uri etc. şi diferite sume de bani în lei şi valută.

            Referitor la cea de a doua grupare infracţională organizată, structurată pe două paliere şi formată din 13 persoane, specializată în săvârşirea de infracţiuni informatice, respectiv infracţiuni prevăzute în legea comerţului electronic, există, de asemenea, suspiciunea rezonabilă că membrii acesteia, în perioada decembrie 2012 – noiembrie 2013, au efectuat mai multe operaţiuni frauduloase cu carduri bancare falsificate.

            Astfel, se reţine că o parte din membrii grupării, după ce au intrat în posesia datelor de identificare a cardurilor bancare emise de instituţii bancare din America de Sud, SUA, Europa şi Asia, prin intermediul unor POS-uri aparţinând mai multor unităţi bancare, au efectuat tranzacţii frauduloase, prejudiciul estimat până în prezent fiind de 124.718 lei.

            Un alt palier al grupării infracţionale se ocupa de retragerea sumelor de bani, fie de la ghişeele băncilor, ATM-uri sau folosind serviciul de Internet banking.

            De asemenea se reţine că s-a încercat efectuarea şi a altor tranzacţii frauduloase, în valoare de aproximativ 274.000 lei, care însă nu au fot realizate deoarece prin sistemul bancar s-au primit mesaje de refuz sau suspiciune de fraudă.

            La sediile DIICOT – Structura Centrală, respectiv Serviciul Teritorial Bucureşti au fost aduse 35 de persoane pentru audieri. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.