Acasă Politic Bucureşti: Reacţia DNA la superimunitate

Bucureşti: Reacţia DNA la superimunitate

DISTRIBUIȚI

124813 – 11122013 – Prin modificarile pe care Parlamentul le-a adus marţi Codului Penal „legislatia romana va intra in contradictie flagranta cu dispozitiile conventiilor internationale anticoruptie pe care Romania le-a ratificat in anul 2002, respectiv 2004: Conventia penala impotriva coruptiei a Consiliului Europei

si Conventia ONU asupra coruptiei”, susţine DNA.

            Potrivit unui comunicat, ambele Conventii cer statelor membre ca in incriminarea coruptiei sa dea o definitie cat mai cuprinzatoare categoriilor functionarilor, coruptia membrilor Legislativului fiind in mod expres reglementata in cele doua Conventii. In plus, Romania se va afla astfel in situatie de neconformitate si cu standardele de cooperare judiciara internationala, nemaifiind in masura sa execute cereri de asistenta judiciara iin materie penala cu referire la aceste categorii de persoane, atunci cand se aplica regula dublei incriminari.

            DNA arata ca in urma modificarii Codului Penal parlamentarii, presedintele tarii, deputatii si senatorii si cei care exercita profesii liberale nu vor mai putea fi cercetati si sanctionati pentru infractiuni comise in exercitarea atributiilor care deriva din aceasta calitate, precum luarea de mita si abuzul in serviciu.

            Mai mult, inculpatii trimisi in judecata, in calitatile mentionate, ar putea sa fie achitati, iar cei aflati in executarea pedepselor privative de libertate ar putea fi pusi in libertate.

            DNA entioneaza ca pe rolul instantelor de judecata se afla in curs de judecare sau in executarea pedepselor un numar de 28 de parlamentari, in cauze instrumentate de DNA. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.