Acasă Politic Harghita: Guvernul a acceptat propunerile privind economia socială formulate de CJ Harghita

Harghita: Guvernul a acceptat propunerile privind economia socială formulate de CJ Harghita

DISTRIBUIȚI

124980 – 18122013 – Mai multe propuneri de modificare formulate de Consiliul Județean (CJ) Harghita referitoare la proiectul de Lege privind economia socială au fost acceptate de Guvernul României, a anunțat președintele CJHarghita, Borboly Csaba.

            Ministerul Muncii a înaintat spre dezbatere publică proiectul de lege privind economia socială, în urmă cu doi ani, care reglementează și acest sector, denumit și al treilea sector economic.

Economia socială reprezintă activarea sectorului comunitar, de voluntariat și social, care – asemenea tuturor celorlalte sectoare economice – presupune ocuparea forței de muncă, tranzacții financiare, patrimoniu, fonduri de pensii, comerț etc. În România se lucrează la dezvoltarea sectorului organizațiilor civile, însă și programele CJ Harghita se concentrează pe dezvoltarea micilor întreprinderi sociale, organizațiile non-profit fiind active în economia socială din județ. Aici pot fi date drept exemple programele Caritas, atelierele Asociației Domus, întreprinderile de prelucrare a fructelor de la Zetea și Lupeni, fabrica de prelucrare a laptelui din Cristuru-Secuiesc, ori organizațiile fermierilor, prezente în aproape toate localitățile din județ, potrivit unui comunicat al CJ Harghita.

            Consiliul Județean Harghita este implicat în mai multe proiecte internaționale prin intermediul cărora specialiștii instituției au putut să se familiarizeze cu activitățile inițiativelor comunitare menite a oferi sprijin unele altora. Un exemplu în acest sens este și proiectul Progress, prin intermediul căruia reprezentanții celor cinci țări partenere, bazându-se pe bunele practici, au încercat să găsească răspuns cu privire la posibilitatea înființări de noi locuri de muncă în sectorul social.

            Propunerile de modificare despre care este vorba sunt în parte rezultatul experiențelor acumulate în cadrul acestui program, pe de altă parte sunt rezultatul dialogului profesional dintre organizațiile civile județene, respectiv sfera civilă, în primul rând cu Institutul Economic Social al Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile. Un rol important în acest sens l-a avut și activitatea președintelui CJ Harghita în cadrul Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România.

            „Întotdeauna am subliniat faptul că dialogului social trebuie să i se acorde o atenție deosebită la nivel instituțional, deoarece împreună vom găsi mai multe alternative și vom putea să o alegem pe cea mai potrivită, și totodată astfel putem să ne întărim poziția, putem să ne facem mai lesne auzit glasul. Din propunerile înaintate în luna noiembrie sunt și propuneri care nu au fost acceptate, Guvernul a convenit să aprobe forma propunerilor negociate cu FMI și cu celelalte ministere. Am convingerea că prin intermediul dialogului și al colaborării cu sfera civilă, și nu în ultimul rând, în urma dezbaterilor parlamentare, vom reuși realizarea unui progres real în acest sens”, a declarat Borboly Csaba.

            Acesta a adăugat că este important faptul că personalul CJ Harghita a formulat propuneri și la alte proiecte de lege, cum ar fi cele care vizează mecanismele de funcționare ale piețelor, achiziționarea tancurilor de răcire a laptelui sau Legea descentralizării, chiar dacă în cazul acesteia Guvernul a acordat o perioadă de consultare destul de scurtă de 24 de ore.

            „Consider că este important ca în ciuda perioadei restrânse, să acordăm timp și energie pentru studierea acestor propuneri legislative, deoarece lucrurile sunt văzute într-un mod mai real la nivel local, decât cum se văd acestea dintr-un birou de la București. Deci rog continuarea parteneriatului cu organizațiile profesionale, instituțiile publice, sfera civilă, senatorii și deputații din județ, deoarece după cum se vede și în proiectul de lege privind economia socială, putem influența inițiativele legislative prin muncă susținută și cooperare, acestea având impact asupra vieții noastre de zi cu zi”, a afirmat președintele CJ Harghita.- www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.