Acasă Politic Iaşi: Executor judecătoresc trimis în judecată pentru însuşire de bani necuveniţi

Iaşi: Executor judecătoresc trimis în judecată pentru însuşire de bani necuveniţi

DISTRIBUIȚI
mita4

mita4125096– 23122013 – Procurorii DNA din Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Dan Călin Pipernea, executor judecătoresc la data faptelor, în prezent, avocat în cadrul Baroului Iași, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, daca funcționarul a obținut

pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual, în legătură directă cu o infracțiune asimilată celor de corupție, spălare de bani, în legătură directa cu o infracțiune asimilata celor de corupție, abuz in serviciu contra intereselor publice și abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual, in legătura directa cu o infracțiune asimilata celor de corupție, în formă continuată, (șase acte materiale), spălare de bani, in legătura directa cu o infracțiune asimilata celor de corupție.

            În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în cursul anului 2012, Pipernea, în calitate de executor judecătoresc, a pus în aplicare, cu rea credință și cu încălcarea prevederilor legale în acest domeniu, procedura de executare silită stabilită prin două decizii judecătorești. Ca urmare, el și-a însușit sume de bani care nu i se cuveneau, în valoare totală de 243.856 lei.

            Acesta a omis să elibereze creditorului SC Centrala Electrică de Termoficare (CET) Iași SA, sumele de bani virate de o firmă datornică din Bacău, totalizând 118.000 lei. În timp ce primea aceste sume, Pipernea a simulat, cu rea credință, reluarea executării silite și apoi a constatat încetarea acesteia. Deși debitorul își îndeplinea cu strictețe obligațiile, conform graficului de eșalonare, plătind chiar sume mai mari decât se stabilise cu ocazia eșalonării plații, iar creditorul nu ceruse reluarea executării, Pipernea a întocmit, în dosarul de executare, înscrisuri care atestau ca a reluat executarea silită și că nu ar fi identificat bunuri urmăribile.

            În cuprinsul procesului verbal din data de 8 mai 2012, el a efectuat mențiuni necorespunzătoare adevărului, atestând că executarea silită a fost reluată la cererea creditorului, deși acesta nu solicitase acest lucru.

            Mai mult, în ziua de 28 februarie 2012, acesta a ascuns adevărata proveniență a sumei de 19.000 lei, plătită de firma datornică, pe care era obligat să o elibereze creditorului SC CET SA Iași. Suma a fost însușită de Pipernea și virată în contul sau personal deschis la o bancă. A creat, astfel, aparența că aceasta provenea dintr-o „consemnare eronată” anterioară și că operațiunea de transfer bancar reprezenta o restituire a unei sume consemnate eronat.

            Într-un context diferit de cel prezentat anterior, Pipernea, încălcând cu intenție directă prevederile legale privind desfășurarea executării hotărârilor judecătorești, a încasat nelegal de la Consiliul Județean Vaslui suma de 60.146,3177 lei și nu a virat creditorului SC Electrica Serv SRL suma de 65.710,08 lei, la care se mai adaugă alte sume cu titlu de cheltuieli, obținând pentru sine un folos patrimonial de 125.856,3977 lei. În cuprinsul dosarului de executare silită, întocmit cu această ocazie, a făcut mențiuni necorespunzătoare adevărului, în scopul obținerii de foloase materiale necuvenite.

La data de 3 august 2012, a ascuns adevărata natură a actului de dispoziție cu privire la suma de 103.267,60 lei, pe care și-a însușit-o, retrăgând-o în numerar, cu mențiunea necorespunzătoare adevărului, în sensul că, retragerea constituia un act de „recuperare” în același dosar.

            În ziua de 28 noiembrie 2013, procurorii au dispus reținerea lui Pipernea, iar Curtea de Apel Iași a dispus, la aceeași dată, respingerea propunerii procurorului de arestare preventivă a acestuia, obligându-l în schimb să nu părăsească țara până la data de 27 decembrie 2013.

            Pipernea a mai fost trimis în judecată într-un dosar separat, pentru fapte similare, la data de 12 aprilie 2013.

            Prezentul dosar a fost trimis spre judecare Curții de Apel Iași.- www.promptmdia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.