Acasă Politic Bruxelles: Progres și îngrijorare

Bruxelles: Progres și îngrijorare

DISTRIBUIȚI
Mark_Gray

Mark_Gray125563 – 22012014 –  Comisia Europeana a publicat miercuri Raportul MCV final pentru Romania. Potrivit raportului, persista preocuparile Comisiei Europene legate de independenta sistemului judiciar si sunt multe exemple de rezistenta la masurile in materie de integritate si anticoruptie.

Modificarea expeditiva si netransparenta a Codului penal in decembrie 2013 a starnit o preocupare generala, fiind privita ca o atingere adusa sistemului de combatere a coruptiei si de promovare a integritatii, chiar daca Curtea Constitutionala a demonstrat functionarea sistemului de control si echilibru, declarand aceasta modificare neconstitutionala, spune Comisia Europeana.

In ceea ce priveste numirile in posturi-cheie, avem o imagine de ansamblu mixta, anumite proceduri derulandu-se in mod deschis, transparent si pe baza meritelor, in timp ce altele pot face obiectul unor critici din motive legate de interferente politice. In ansamblu, imaginea are consecinte asupra masurii in care procesul de reforma din Romania poate fi considerat durabil, iar evolutiile pozitive – ireversibile.

România a făcut progrese în numeroase domenii, de la ultimul raport în cadrul MCV, a declarat, la Bruxelles, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray. ‘Bilanţul instituţiilor-cheie din domeniul judiciar şi în materie de integritate a rămas pozitiv, în ciuda unor circumstanţe uneori dificile. A continuat adoptarea unor modificări legislative necesare şi îndelung aşteptate, iar spiritul de cooperare dintre instituţiile judiciare şi Ministerul Justiţiei contribuie la soluţionarea problemelor de ordin managerial. În acest sens, situaţia a beneficiat de atmosfera mai calmă din punct de vedere politic din ultimii ani’, a spus Mark Gray, care a prezentat ultimul raport privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Purtătorul de cuvânt al executivului comunitar a adăugat că, cu toate acestea, persistă preocupările legate de independenţa sistemului judiciar şi sunt multe exemple de rezistenţă la măsurile în materie de integritate şi anticorupţie.: „Există încă îngrijorări în legătură cu independenţa justiţiei şi există foarte multe exemple în ceea ce priveşte un grad de opoziţie la măsurile anticorupţie şi de integritate”. Gray a mai spus că amendamentele adoptate de Camera Deputaţilor în decembrie 2013 la Codul penal „au dus la îngrijorări majore în legătură cu capacitatea de combatere a corupţiei”. Comisia Europeană recomandă României ca în Codul de conduită al parlamentarilor să fie incluse dispoziţii cheie astfel încât să fie respectată independenţa justiţiei, a adăugat acesta.

Totodată, Mark Gray a subliniat că trebuie să fie asigurat faptul că legislaţia anticorupţie se aplică tuturor în mod echitabil. – PROMPT MEDIA , sursa: www.pesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.