Acasă Politic Bucureşti: Echipă comună româno-italiană pentru prinderea infractorilor

Bucureşti: Echipă comună româno-italiană pentru prinderea infractorilor

DISTRIBUIȚI
petre_toba1

petre_toba1125560 – 22012014 – Poliţiştii români şi italieni vor colabora la prinderea infractorilor de interes comun. Şeful Poliţiei Române, chestor-şef de poliţie Petre Tobă şi prefectul Alessandro Pansa, şeful Poliţiei de Stat şi Directorul General al Siguranţei Publice din Italia,

au semnat protocolul de colaborare între Poliţia Română şi Departamentul Siguranţei Publice din cadrul Ministerului de Interne al Italiei.

Obiectivul protocolului îl constituie întărirea colaborării dintre parteneri pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii sub toate aspectele sale, precum şi pentru efectuarea unor investigaţii comune pentru localizarea şi prinderea urmăriţilor internaţionali de interes reciproc.           

Prin acest protocol, se instituie ca metodă de lucru, pentru localizarea şi prinderea urmăriţilor internaţionali de interes reciproc, crearea unei echipe comune de lucru italo – române. Aceasta presupune schimb de informaţii, o analiză comună a informaţiilor obţinute, precum şi operaţiuni şi activităţi comune pentru localizarea şi prinderea urmăriţilor italieni în România şi a urmăriţilor internaţionali români în Italia, se arată într-un comunicat al IGPR.

Din partea română, grupul de lucru va fi coordonat de Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Din subunitatea română vor face parte Direcţia de Investigaţii Criminale, Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, Direcţia de Investigare a Fraudelor, Direcţia de Poliţie Transporturi, Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, Direcţia Rutieră şi Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor, direcţii care vor fi sprijinite de Direcţia Operaţiuni Speciale.

În cadrul întâlnirii avute, prefectul Alessandro Pansa a subliniat nivelul înalt la care se desfăşoară cooperarea poliţienească între cele două ţări şi a adresat mulţumiri Poliţiei Române pentru deschiderea arătată în menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor instituţionale dintre cele două poliţii.

La rândul său, chestorul-şef Petre Tobă a reiterat întreaga deschidere pe care Poliţia Română o are pentru dezvoltarea relaţiilor de colaborare poliţienească dintre cele două state.

Semnarea protocolului de colaborare are loc în contextul relaţiilor tradiţionale dintre cele două instituţii şi a voinţei comune a partenerilor de a întări cooperarea poliţienească între cele două ţări în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii transfrontaliere pe relaţia România – Italia.

Încă din anul 2006 relaţiile de cooperare dintre Poliţia Română şi autorităţile italiene au fost intensificate, urmare a semnării protocolului de cooperare între Ministerul Administraţiei şi Internelor din România şi Ministerul de Interne din Republica Italiană. Din 2006 până în prezent, în cadrul acestui protocol au fost desfăşurate 16 misiuni operative, respectiv 2 grupuri de lucru şi 14 misiuni ITA.RO – operaţiunea ITA.RO 14 este în derulare până la sfârşitul lunii februarie.

Prin aceste misiuni, în cadrul cărora au fost angrenaţi peste 130 de poliţişti, s-a urmărit acordarea de sprijin, asistenţă directă, dar şi facilitarea unui schimb de date şi informaţii cu autorităţile de resort din Italia, care desfăşoară activităţi în sfera prevenirii şi combaterii fenomenului infracţional şi care instrumentează cauze de natură judiciară în care sunt implicate persoane de cetăţenie română”, se arată într-un comunicat al MAI.

Colaborarea foarte bună cu poliţiştii italieni reiese şi din numărul total de cereri de asistenţă primite şi transmise pe canalele de cooperare de Poliţia Română, Italia aflându-se pe locul 3, cu aproximativ 1.850 de cereri şi mesaje schimbate.

Majoritatea infracţiunilor comise de cetăţenii români în Italia o reprezintă cele de furt – din magazine, din locuinţe şi din buzunare, dar şi infracţiuni din sfera criminalităţii organizate, respectiv trafic de persoane în scop de exploatare prin muncă.

În luna octombrie a anului trecut, la Belgrad, în cadrul întâlnirii bilaterale cu dintre chestorul-şef Petre Tobă şi prefectul Alessandro Pansa, cu ocazia Conferinţei Şefilor de Poliţie

 din Regiunea Balcanică, a fost identificată nevoia comună de intensificare a documentării activităţilor infracţionale circumscrise domeniului infracţiunilor financiare, precum şi a activităţilor de căutare şi depistare a persoanelor urmărite, în cadrul unor noi operaţiuni comune.

În cursul anului 2013 au fost localizaţi, depistaţi şi predaţi din Italia, fiind puse în aplicare mandatele europene de arestare emise în acest sens, aproape 200 de infractori urmăriţi de către autorităţile române.

În urma unei analize efectuate la nivelul Poliţiei Române, a reieşit faptul că, în prezent, se deţin informaţii referitoare la alte 600 de persoane urmărite întrucât se sustrag punerii în aplicare a unor mandate de executare a pedepsei cu închisoarea sau mandate de arestare preventivă, care s-ar afla pe teritoriul Italiei. – PROMPT MEDIA 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.