Acasă Politic Bucureşti: Măsuri pentru dinamizarea schimburilor comerciale între Italia şi România

Bucureşti: Măsuri pentru dinamizarea schimburilor comerciale între Italia şi România

DISTRIBUIȚI
Camera_de_Comert_a_Romaniei_in_Italia

125813 – 31012014 – Reprezentanţa Camerei de Comerţ Naţionale a României la Roma a realizat o trecere în revistă a activităţii derulate de la lansarea sa, în data de 3 iulie 2013, în cadrul unei reuniuni public-private, organizată la palatul Camerei de Comerţ şi Naţionale a României.

La eveniment au participat ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David, alături de reprezentanţi ai Guvernului, ai ministerelor economice şi ai mediului de afaceri din ţara noastră, Camera Naţională fiind reprezentată de vicepreşedintele CCIR, preşedinte al CCI Bucureşti, Sorin Dimitriu, şi de şeful cancelariei şi al executivului CCIR, Liliana Ştefănescu.

„Diaspora, reunită în comunităţile importante de români din Italia, Spania şi SUA reprezintă o piaţă insuficient exploatată de companiile româneşti, producători sau exportatori de produse tradiţionale, operatori din turism, transportatori sau furnizori de servicii financiar-bancare sau de curierat”, a declarat în deschidere ministrul delegat Cristian David.

„Fără a spune cuvinte mari, un obiectiv de responsabilitate majoră ar putea fi încurajarea fiecărui român din marile comunităţi ale diasporei să consume produse româneşti în valoare de minimum 10 euro, lunar, ceea ce ar însemna o piaţă pentru exportatorii români estimată la 300 milioane de euro”, fără eforturi semnificative de promovare sau marketing”, a punctat Cristian David.

În Italia activează în prezent aproximativ 50.000 de antreprenori de sorginte română, în timp ce 70.000 de firme cuprind în acţionariat un cetăţean de origine română, ceea ce le conferă un rol important în plan economic, asigurând 1,5-2% din PIB-ul Italiei, o dovadă semnificativă a modului în care românii performează în afaceri.

Reprezentanţa Camerei de Comerţ Naţionale a României la Roma se adresează atât comunităţii de afaceri de origine română din Italia, dar şi companiilor italiene interesate să-şi delocalizeze sau să-şi extindă afacerile în ţara noastră, funcţionând deci şi ca un catalizator al investiţiilor în România, asigurând servicii de consultanţă şi oferind prin implicarea directă, „cea mai bunăgaranţie” pentru succesul dezvoltării afacerilor.

În numai câteva luni, Reprezentanţa la Roma s-a dovedit „un exemplu de bună practică, un reperşi un simbol” pentru modul în care poate fi susţinut antreprenoriatul românesc de pretutindeni, printr-o activitate consistentă, în interesul dezvoltării economice a României. Prin programul său, Reprezentanţa la Roma a Camerei de Comerţ Naţionale a României şi-a propus să crească volumul comerţului româno-italian, prin acţiuni concrete, menite să aducă plus-valoare, printr-o strategie amplă atât la nivelul Italiei cât şi al României, proiectatăpentru perioada 2014 – 2020.

Sorin Dimitriu a vorbit în acest context despre Reprezentanţele deschise de CCI Bucureşti în Emiratele Arabe – Sharjah, China – Beijing şi în Maroc – Rabat, reprezentanţe bazate pe un model conceptual, care vizează organizarea unor expoziţii permanente cu produse româneşti.

Traiectoria activităţii Reprezentanţei Camerei de Comerţ Naţionale a României la Roma cuprinde realizarea de parteneriate cu Camere de Comerţ şi patronate din regiunile importante ale Italiei, respectiv Abruzzo (Aquilla), Piemonte (Torino) şi Umbria (Perugia), unde se organizează frecvent forumuri economice. Agenda anului 2014 cuprinde o suită de evenimente importante – Forumuri economice în centrele economice ale Italiei, la Florenţa, Verona, Milano şi în Sudul Italiei, conform celor declarate de Şeful Reprezentanţei, Domnul Eugen Terteleac.

Agricultura bio este domeniul în care Reprezentanţa Camerei de Comerţ Naţionale a României la Roma intenţionează să lanseze un proiect de amploare, prin atragerea investitorilor italieni în România, recunoscută pentru potenţialul său deosebit sub aspectul suprafeţei terenurilor nepoluate, în timp ce Italia dispune de expertiză şi tehnologie de ultimă oră în domeniu. Lansarea acestui proiect va avea loc în regiunea Piemonte, în colaborare cu Fundaţia Internaţională Slow Food, a anunţat Ana-Maria Irimia, reprezentant la Torino.

Agenda de lucru pentru anul 2014 mai include un proiect de realizare a unui incubator de afaceri pentru IMM-uri, prin care se va acorda asistenţă românilor care doresc să se întoarcă în ţara natală ca investitori.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Obiectivul de creştere a comerţului bilateral nu poate fi atins decât prin extinderea colaborării şi în domeniul industrial”, au arătat reprezentanţii Biroului de la Roma. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.