Acasă Politic Bucureşti: Obligaţii pentru angajatori în perioadele cu temperaturi extreme

Bucureşti: Obligaţii pentru angajatori în perioadele cu temperaturi extreme

DISTRIBUIȚI

125809 – 31012014 – In fiecare an Inspecţia Muncii derulează acţiuni de conştientizare şi verificare privind modul în care angajatorii asigură protecţia lucrătorilor în perioadele în care se înregistrează temperaturi extreme. Inspecţia Muncii a transmis inspectoratelor teritoriale de muncă instrucţiuni privind derularea

în această perioadă a unor acţiuni de control privind respectarea prevederilor OUG nr. 99/2000.

În sensul OUG nr. 99/2000 privind măsurile care pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, prin temperaturi scăzute extreme se înţeleg temperaturi exterioare ale aerului, sub -200 C sau, temperaturi care corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel.

Administraţia Naţională de Meteorologie are obligaţia de a comunica zonele în care temperatura, atinge pragurile valorice menţionate, precum şi zonele pentru care se prognozează atingerea sau depăşirea acestor praguri.

În perioadele cu temperaturi extreme, angajatorii trebuie să ia toate măsurile prevăzute de Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2007 şi hotărârile de guvern în aplicare, pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă în limitele prevăzute, măsuri care vor fi stabilite de angajator împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor.

În perioadele cu temperaturi scăzute extreme angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber: distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1litru/persoană/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător; asigurarea echipamentului individual de protecţie.

Dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv, angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sindicatelor sau cu reprezentanţii salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţa de urgenţă nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă potrivit prevederilor legale).

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme inspectorii de muncă controlează: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Nerespectarea prevederilor legale atrage amenzi aplicate angajatorilor cuprinse între 1500 şi 2.500 de lei. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.