Acasă Politic Cu incompatibili cum rămâne?

Cu incompatibili cum rămâne?

DISTRIBUIȚI

– 125169 – 03012014 – Incompatibilităţile identificate de Agenția Națională de Integritate în cursul anului 2013 în rândul administrației locale ar putea ajunge la ordinul sutelor de cazuri, dacă nu chiar o mie de astfel de situații. Gravitatea situaţiei a fost confirmată de declaraţiile politice ale liderilor USL care au semnalat că întreaga administraţie locală ar putea fi afectată de aceste situaţii.

Într-un material publicat de Deutsche Welle se arată că până în acest moment nu a fost pubicată nicio situație centralizatoare a acestor cazuri și de aceea nu se știe câţi aleşi locali se află în situaţie ilegală. Publicația germană încearcă o centralizare pe județe a acestor cazuri. Astfel, în vara anului trecut, ANI anunța că a găsit 42 de aleşi locali aflaţi în incompatibilitate în judeţele Sibiu şi Constanţa. Pornind de la acest anunț, se oate presupune că păstrând aceleași proporții, numărul incompatibililor din administrația locală, la nivelul ântregii țări, ajunge sau chiar depășește 1.000 de cazuri. În majoritatrea cazurilor, situația de incompatibilitate este cauzată de prezenţa primarilor şi viceprimarilor în AGA din societăţile publice, cum ar fi cele de apă şi canalizare.

”Ce ar fi de făcut? În primă instanţă USL a intenţionat să schimbe legea. Discuţia este posibilă, căci nu e deloc absurd ca primarul să reprezinte comunitatea locală în aceste adunări ale societăţilor comerciale. Nu ar fi singurul exces al legilor privitoare la integritate, care au suflat şi în iaurt. Dar câtă vreme legea este în vigoare, ea nu poate fi ocolită. Şi chiar dacă ar fi schimbată, tot nu ar putea rezolva situaţia căci ea nu va putea produce efecte decât pe viitor. Cazul lui Mircea Diaconu riscă să se repete la scară naţională. Senatorul Diaconu nu avea dreptul de a deţine simultan funcţia de director de teatru, dar el a nesocotit legea cu acordul explicit al colegilor săi din Senat. Cunoaştem urmarea: el a fost nevoit, în cele din urmă, să demisioneze după o decizie a Înaltei Curţi de Justiţie. Dacă el ar fi demisionat din prima clipă, iar colegii din PNL ar fi pus în lumină nedreptatea care i se face printr-o lege prost alcătuită, s-ar fi putut declanşa o dezbatere menită se repare excesele unei legislaţii bineintenţionate, dar prea rigide. După tergiversarea penibilă a demisiei, capitalul moral care ar fi putut fi investit în dezbatere se risipise însă demult. Orice tentativă de modificare a legii ar fi părut suspectă”, scrie publicația germană.

Situația se poate rezolva fie prin demisia celor aflați în situații ilegale, fie prin modficarea legii, așa cum par să-și dorească politicienii. ”Subiectul acesta ar trebui lămurit odată pentru totdeauna şi odată ce va fi clarificat, legea va trebui să fie cu adevărat respectată”, conchide publicația. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.