Acasă Politic Braşov: Şefa DGASPC Braşov şi un consiler judeţean, reţinuţi de DNA

Braşov: Şefa DGASPC Braşov şi un consiler judeţean, reţinuţi de DNA

DISTRIBUIȚI

125891 – 04022014 – Procurorii DNA din Braşov efectuează cercetări penale faţă de Virginia Martin, director general al Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Braşov, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj

patrimonial, în forma autoratului, şi luare de mită, şi faţă de Gavril Matei, consilier județean Brașov, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în forma complicităţii, dare de mită şi conflict de interese 

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori reiese că există probe din care rezulta motive întemeiate, conform cărora, prin încălcarea cu intenţie a atribuţiilor de serviciu, Virginia Martin a iniţiat şi a aprobat, în perioada noiembrie 2012 – martie 2013, atribuirea directă, în mod nelegal, a mai multor contracte de achiziţie a unor produse, servicii, lucrări, către două societăţi controlate de către consilierul judeţean Gavril Matei.

În contextul atribuirii acestor contracte nu a fost urmată procedura legală prealabilă care impunea întocmirea unor referate de necesitate, a unui studiu de piaţă realizat în scopul identificării celei mai bune oferte.

Achiziţiile s-au realizat la preţuri mult mai mari decât cele practicate pe piaţa liberă, iar plata facturilor emise de către cele două societăţi s-a făcut la momentul la care acestea nu aveau aprovizionate bunurile livrate sau anterior momentului la care s-a realizat recepţia finală (în situaţia contractelor de lucrări)

Astfel, a fost creat bugetului D.G.A.S.P.C. Braşov un prejudiciu de 253.916,04 lei. Totodată, societăţilor controlate de Gavril Matei le-au fost create avantaje patrimoniale evidente, având în vedere că există date conform cărora acestea au revândut la preţuri şi de trei ori mai mari produse achiziţionate din supermarketuri.

Concret, în perioada lunilor noiembrie 2012 – 27.02.2013, au fost atribuite 18 contracte direct către SC Licofrig SRL, pentru achiziţii cum sunt centrale termice pe lemne, acumulatori de apă caldă, dulapuri frigorifice etc.

De asemenea, în perioada lunilor decembrie 2012 – martie 2013 a fost aprobată atribuirea directă, către SC Frigomat SRL, a unui număr de 14 contracte, cum ar fi: achiziţia unei sobe profesionale de gătit, concentrator de oxigen, staţii de filtrare, roboţi de bucătărie, drujbe profesionale, maşini de spălat industriale. În fapt, în această situaţie, produsele au fost achiziţionate de către SC Licofrig SRL din supermarketuri sau de la diferite societăţi de profil, apoi au fost facturate către SC Frigomat SRL Săcele, această din urmă societate întocmind apoi facturile de livrare către D.G.A.S.P.C. Braşov, prin majorarea implicită a preţului de vânzare.

În schimbul încălcării atribuţiilor de serviciu, Virginia Martin, director general al D.G.A.S.P.C. Braşov, a primit de la Gavril Matei, în cursul lunii ianuarie 2013, un autovehicul marca BMW X3, proprietatea societăţii favorizate SC Licofrig SRL Săcele.

Pentru a ascunde folosul, la data de 4 martie 2013, SC icofrig SRL Săcele a întocmit o factura și o chitanță care consemnează, în mod nereal, că autovehiculul marca BMW X 3 i-a fost vândut soţului inculpatei Martin Virginia, la un preţ de 43.573 lei, bani ce ar fi fost plătiți societății respective.

La data de 4 februarie 2014, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea, pe o perioadă de 24 de ore, a celor doi, urmând a fi prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.