Acasă Politic Bruxelles: Succesul lui Macovei

Bruxelles: Succesul lui Macovei

DISTRIBUIȚI

126389 – 25022014 – Parlamentul European a votat astăzi un set de reguli menite să ajute statele membre să identifice și să confiște bunurile obținute prin comiterea de infracțiuni. Inițiativa, al cărei raportor este europarlamentarul Monica Macovei, urmează să fie aprobată formal în Consiliul European și apoi implementată de cele 28 de țări ale UE.

Propunerea legislativă a fost deja agreată informal cu guvernele naționale și face parte dintr-o strategie mai largă de luptă împotriva fraudei și corupției la nivelul UE, arată un comunicat al Parlamentului European. De altfel, directiva a fost adoptată cu 631 de voturi pentru, 19 împotrivă și 25 de abțineri.

În prezent, mai puțin de 1% din bunurile obținute prin infracțiuni de tipul traficului de droguri, de persoane, de arme mici și contrafacerii sunt înghețate și confiscate.

„Prioritatea noastră trebuie să fie urmărirea banilor dincolo de granițe și confiscarea profiturilor din infracțiuni. Abia atunci putem spera să reducem infracționalitatea gravă. Să trimitem infractorii la închisoare, lăsând banii murdari în circulație, este intolerabil”, a spus Monica Macovei, citată de comunicat.

Propunerea legislativă cere statelor membre să permită confiscarea bunurilor ilicite după o sentință definitivă și permite autorităților să confiște bunurile chiar dacă persoana suspectă sau acuzată este bolnavă sau a fugit din țară.

Noile reguli vor permite statelor membre să confiște bunurile obținute prin infracțiuni similare. Confiscarea extinsă ar fi posibilă atunci când un tribunal, „pe baza circumstanțelor cazului, (…) este de acord că proprietatea în cauză derivă din acțiuni criminale”, se arată în comunicat.

În plus, va fi permisă și confiscarea de la terțe părți, dacă acestea „au știut sau ar fi trebuit să știe că scopul transferului sau achiziționării a fost evitarea confiscării”.

Acordul trebuie aprobat formal de Consiliu în următoarele săptămâni, după care statele membre vor avea la dispoziție 30 de luni pentru a transpune directiva în legislațiile naționale.

După votul din Parlamentul European, Monica Macovei a scris, pe blogul său, că speră ca România să transpună rapid în legislație această directivă..

„Potrivit noii directive, confiscarea banilor infractorilor se va face mai ușor și mai repede, asfel încât toți vom avea de câștigat. Eu mi-am atins obiectivul în Parlamentul European, este rândul celor de acasă să îl pună în aplicare”, a scris Monica Macovei. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.