Acasă Politic Bucuresti: Preşedintele Băsescu acuză Ministerul de Interne şi Ministerul Transporturilor

Bucuresti: Preşedintele Băsescu acuză Ministerul de Interne şi Ministerul Transporturilor

DISTRIBUIȚI
csat3

csat3csat3125827 – 03022014 – Presedintele Traian Basescu a declarat, dupa sedinta CSAT de duminica, ca a organizat sedinta doar la solicitarea premierului, altfel ar fi preferat sa nu vorbeasca despre accidentul din Apuseni, intrucat este o ancheta in desfasurare in acest caz.

„N-as fi dorit sa vorbesc la stadiul acesta despre accident, dar solicitarea premierului de a organiza un CSAT m-a obligat legal sa il organizez”, a spus Basescu.

Acesta a continuat spunand ca trebuie avuta rabdare pana la sfarsitul anchetei. „Nu voi intra in detalii, cazul este in ancheta. Informatiile pe care le am eu le au si procurorii. Vreau sa cred ca vom avea rabdare pana la terminarea anchetei pentru a primi un punct de vedere avizat si bazat pe lege pe respectarea sau nerespectarea regulamentelor de interventie in astfel de situatii”.

Seful statului a explicat si de ce STS nu a putut localiza cu precizie pozitia aeronavei prabusite in Apuseni: STS detecteaza doar apelurile de pe telefonia fixa.

„In aceste zile s-a instalat public minciuna ca STS trebuia sa faca localizarea locului accidentului. E o minciuna, STS nu are nici echipamentul nici dreptul legal sa faca mai mult decat a facut. STS preia pe linia de apeluri de urgenta informatiile de la operatorii de telefonie. STS are capacitatea sa spuna exact punctul din care s-a facut apelul telefonic cand apelul se face de pe telefon fix. Daca apelul la 112 se face de pe mobil, STS primeste indicativul celulei de la operator, Orange sau Vodafone sau alt operator”.

In cazul in care apelul vine de pe mobil, „STS primeste si transmite imediat catre structurile care trebuiesc informate un spatiu care arata asa (arata catre un grafic – n.red.). Structurile au fost informate conform procedurilor. Coordonatele foarte apropiate ar fi trebuit furnizate de centrul de supraveghere de la Moscova, daca apelul ar fi fost lansat. Apelul nu a fost lansat de la bordul aeronavei prabusite”.

In opinia sefului statului, „sansa a fost ca a avut semnal si dincolo de sectorul pe care l-a dat, pentru ca avionul s-a prabusit putin in afara acestui sector. STS nu are niciun mijloc tehnic de identificare a telefoanelor mobile. Ceea ce s-a spus public este o minciuna. Daca verificati legislatia in vigoare veti vedea ca operatorii nu au dreptul sa faca localizari la o dimensiune mai mica decat sectorul dat de antena in raza de actiune a careia s-a produs accidentul”.

Basescu considera ca eroarea de localizare putea fi evitata daca institutiile isi faceau datoria si erau coordonate asa cum spun porcedurile.

„Din informatiile pe care le-am strans in aceasta perioada, un volum enorm, daca s-ar fi lucrat institutional si la MAI s-ar fi constituit comandamentul din care fac parte un mare numar de institutii ale statului, cand pui la un loc informatiile de la STS, SRI, un alt operator decat cel care a furnizat prima informatie, de la aviatia militara, informatile radar, si informatiile de la Romatsa, localizarea s-ar fi putut restrange la un loc foarte mic. Din pacate, comandamentele cerute de lege nu s-au constituti nici la MAI nici la ministerul Transporturilor. Totul este sa se lucreze coordonat, cu un alt demnitar in capul mesei, si informatia sa curga in flux continuu”.

„Erau alte institutii care au furnizat informatie si daca ar fi fost puse la un loc s-ar fi gasit locul in care se afla avionul”, crede seful statului. Mai mult, spune acesta, „persoane neautorizate au transferat autoritati de coordonare catre te-miri-cine, si lucrurile acestea sunt in documente si in probe. A fost o harmalaie, din acest motiv acei oameni nu au putut fi ajutati”.

Basescu a mai aratat ca este in posesia unor informatii, „legate si de aeronava, si de functionare echipamentelor, si de modul de desfasurare a zborului, inaltimile pana la care a fost supravegheat de radarele Romatsa si armatei”, dar nu le va interpreta public, „o vor face procurorii, ei vor imparti responsabilitatile”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.