Acasă Politic Bucureşti: Codul de Procedură Penală a fost modificat prin ordonanţă de urgenţă

Bucureşti: Codul de Procedură Penală a fost modificat prin ordonanţă de urgenţă

DISTRIBUIȚI

125928 – 06022014 – Codul de Procedură Penală a fost modificat prin ordonanță de urgență în ședința de guvern de miercuri. Săptămâna trecută premierul anunța intrarea în vigoare a noilorcoduri așa cum erau ele redactate până la 1 februarie, urmând ca eventualele amendamente cerute de corpul profesional

al maistraților și juriștilor să fie adoptate în proxima şedinţă de Guvern.

La începutul ședinței de Guvern de miercuri, premierul a anunțat modificarea prin OUG, punctual, a problemelor ”urgente” legate de „bucătăria internă” a sistemului de justiţie, celelalte teme urmând a fi trecute prin Parlament. Premierul a precizat că Guvernul a primit în acest sens numai propuneri transmise de CSM, Ministerul Public şi ÎCCJ.

Sâmbătă, la presiunile opiniei publice, Ministerul Justiției (MJ) a pus în discuție publică proiectul de ordonanță de urgență pentru luarea unor măsuri de implementare necesare aplicării Legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedură Penală şi pentru implementarea altor acte normative și proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de Procedură Civilă.

Unul dintre cele mai criticate puncte este articolul 305, MJ propune varianta: „Alineatele (1) – (3) ale articolului 305 vor avea următorul cuprins: (1) Când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la fapta săvârşită ori a cărei săvârşire se pregăteşte, chiar dacă autorul este indicat sau cunoscut. (2) Începerea urmării penale şi respectiv continuarea efectuării urmăririi penale se dispune prin ordonanţă care cuprinde, după caz, menţiunile prevăzute la art. 286 alin.(2) lit.a) – c) şi g). (3) Atunci când exista probe din care sa rezulte bănuiala rezonabilă că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală şi nu există vreunul dintre cazurile prevăzute de art. 16 alin.(1), organul de urmărire penală dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect. Măsura dispusă de organul de cercetare penală se supune, în termen de 3 zile, confirmării procurorului care supraveghează urmărirea penală, organul de cercetare penală fiind obligat să prezinte acestuia şi dosarul cauzei.”

Proiectul de OUG vizează şi problema legii penale mai favorabile. Astfel, după articolul 4 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, se introduce un nou articol, ce face referire la aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei: „În aplicarea dispoziţiilor art. 5 din Codul penal (aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei – n.r.), se stabilesc şi se aplică, pentru fiecare instituţie de drept penal autonomă, dispoziţiile mai favorabile din legile penale succesive”.

Ordonanța de urgență privind modificarea noului Cod de Procedură Penală a fost adoptată de Guvern și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. – PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.