Acasă Politic Bucureşti : Debitele cresc, dar e bine

Bucureşti : Debitele cresc, dar e bine

DISTRIBUIȚI

126192 – 18022014 – Debitele râurilor vor fi în creştere, datorită efectului combinat al precipitaţiilor lichide prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă, propagării şi evoluţiei formaţiunilor de gheaţă pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Suceava, Moldova, Bistriţa, Bârlad şi Prut, bazinele superioare ale Mureşului şi Oltului, pe râul Siret şi pe cursurile inferioare ale Vedei şi Argeşului, potrivit buletinelor hidrologice emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor

(INHGA), precum și a rapoartelor zilnice de monitorizare generate prin dispeceratele Administrației Naționale ”Apele Române” (ANAR). Pe râurile din bazinul superior al Timişului şi pe cele din Dobrogea, debitele vor fi staţionare, iar, pe celelalte râuri, debitele vor fi în scădere.

 

Datorită precipitațiilor lichide prognozate, precum și datorită dislocării podurilor de gheață pe fondul temperaturilor ridicate, se vor produce creșteri mai importante de niveluri şi debite pe unele sectoare de râu din estul ţării, precum şi din sudul ţării, în bazinele Vedei, Neajlovului şi SabaruluI, fără a fi atinse cotele de apărare în următoarele zile.

Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) existente în bazinele Siret, Prut, bazinele superioare ale Mureşului şi Oltului şi pe cele din Dobrogea, vor fi în         diminuare, restrângere şi chiar eliminare. Se vor menţine aglomerările de gheţuri formate anterior pe Bistriţa amonte de acumularea Izvorul Muntelui şi pe râul Dorna.

Lucrările hidrotehnice aflate în administrarea ANAR se comportă în condiții de siguranță, iar echipele ANAR adaptează programele de exploatare, în vederea asigurării atenuării tranșelor de viitură, dacă va fi cazul. Totodată, sunt pregătite utilajele operative de intervenție. Se menține în permanență legătura cu Comitetele Locale pentru Situații de Urgență și Inspectoratele General/Județene de Urgență.

ANAR avertizează autorităţile să intervină în special în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţie şi plutitori, care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor. De asemenea, autorităţile locale trebuie să fie pregătite pentru a asigura starea de permanenţă la sedii. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.