Acasă Politic Bucureşti: PDL cere demisia vicepremierului Dragnea

Bucureşti: PDL cere demisia vicepremierului Dragnea

DISTRIBUIȚI
alin_tise

alin_tise126114 – 14022014 – Vicepreşedintele PDL Alin Tişe a cerut, vineri, demisia de urgenţă a vicepremierului Liviu Dragnea, căruia îi reproșează promovarea unui proiect „ilegal” al Legii descentralizării. Tişe consideră că legea propusă de vicepremierul Dragnea a compromis ideea de descentralizare în România.

„PDL solicită demisia de urgenţă a vicepremierului Liviu Dragnea, după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a publicat, joi, motivarea deciziei prin care s-a declarat neconstituţional proiectul Legii descentralizării, elaborat şi asumat de vicepremier. Promovarea unui proiect ilegal de către Dragnea, demonstrează incompetenţa acestuia şi cred că o astfel de persoană incompetentă nu poate să se ocupe mai departe de un astfel de proiect extrem de important pentru ţară. Descentralizarea României gândită de Dragnea a devenit un proiect compromis, în care românii nu mai au încredere. Acesta trebuie să răspundă în faţa românilor, trebuie să plece şi să lase locul unei persoane care are cunoştinţele necesare realizării unui proiect decisiv pentru modernizarea ţării”, a spus Tişe.

Potrivit lui Alin Tişe, CCR a arătat în motivare că Legea descentralizării promovată de Dragnea este neconstituţională pentru că nu respectă „Legea – cadru nr. 195/2006, care prevede realizarea de măsuri pregătitoare ale procesului de descentralizare, studii de impact, standarde de cost şi sisteme de indicatori de monitorizare”.

Curtea Constituţională a decis, în 10 ianuarie, că Legea descentralizării, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament în luna noiembrie 2013, este neconstituţională, admiţând sesizarea formulată de parlamentarii PDL.

„Cu unanimitate de voturi, admite obiecţia de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte criticile de neconstituţionalitate intrinsecă şi constată Legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică, în ansamblul ei, este neconstituţională”, se arăta în decizia Curţii.

Pe de altă parte, judecătorii CC au respins o serie de critici formulate de parlamentarii PDL.

„Cu majoritate de voturi, respinge criticile de neconstituţionalitate extrinsecă a Legii privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică”, se mai preciza în minuta Curţii Constituţionale.

Judecătorii de la Curtea Constituţională arătau, joi, în motivarea deciziei de constatare a neconstituţionalităţii Legii descentralizării, că legiuitorul a lăsat la aprecierea destinatarului normei – autorităţile publice învestite cu executarea şi aplicarea legii – fixarea cadrului normativ existent în materia descentralizării.

„O asemenea dispoziţie legală reglementează, în mod implicit, posibilitatea eliminării selective din fondul activ al legislației a unor prevederi legale în vigoare, ceea ce afectează unitatea şi scopul măsurilor de descentralizare promovate, conferindu-le un caracter aleatoriu. În aceste condiţii, destinatarul normei este pus în situaţia de a alege în mod discreţionar dispoziţiile legale incidente în acest domeniu, contrar regulilor de tehnică legislativă, care obligă legiuitorul la reglementarea relaţiilor sociale cu respectarea principiilor generale de legiferare proprii sistemului dreptului românesc. Aşadar, Curtea constată o evidentă încălcare a exigenţelor art.1 alin.(5) din Constituţie”, arătau judecătorii de la Curtea Constituţională (CC), în motivarea hotărârii.

Judecătorii constituţionali mai precizează că, prin modificările aduse articolului 171 din Legea nr. 95/2006, nu se prevede autoritatea competentă să îi numească pe „conducătorii” direcţiilor de sănătate publică. Astfel, textul prevede doar că aceştia sunt numiţi „în condiţiile legii”.

În motivare se mai arată că, având în vedere că Legea descentralizării a fost constatată ca fiind neconstituţională în ansamblul său, procedura parlamentară cu privire la aceasta „a încetat în mod definitiv”.

Decizia de declarare a neconstituţionalităţii Legii descentralizării a fost luată cu majoritate de voturi.

Opinie separată au avut judecătorii Augustin Zegrean, Mona Pivniceru şi Daniel Morar, care arată în motivare, printre altele, că legea criticată prevede o serie de măsuri a căror derulare este etapizată pe termene, astfel încât măsurile de aplicare, în sensul construirii cadrului legal necesar de către autorităţile implicate, vor fi ulterioare adoptării bugetului pe anul 2014, respectiv începerii noului exerciţiu bugetar la nivelul Uniunii Europene.

PDL a sesizat Curtea Constituţională în privinţa legii descentralizării şi a notificat Camerei Deputaţilor acest demers, informa formaţiunea politică, în 29 noiembrie 2013.

Sesizarea a fost semnată de 70 de deputaţi democrat-liberali.- PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.