Acasă Politic Bucureşti: Reuniunea Consiliului consultativ interinstituţional privind comunităţile româneşti din străinătate

Bucureşti: Reuniunea Consiliului consultativ interinstituţional privind comunităţile româneşti din străinătate

DISTRIBUIȚI
reuniunea_Consiliului_Consultativ_Interinstituional_privind_comunitile_romneti_din_strintate

reuniunea_Consiliului_Consultativ_Interinstituional_privind_comunitile_romneti_din_strintate125963 – 07022014 – Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a prezidat joi, la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), reuniunea Consiliului Consultativ Interinstituţional privind comunităţile româneşti din străinătate.

În cadrul reuniunii, a fost prezentat raportul-analiză privind implementarea strategiei MAE pentru comunităţile româneşti din străinătate pentru perioada martie-decembrie 2013.

Documentul a reliefat o constanţă a demersurilor de promovare a românilor din străinătate și augmentarea sprijinului acordat proiectelor educaționale. Una dintre concluziile principale ale raportului marchează necesitatea consolidării profilului identitar al comunităţilor româneşti din străinătate, printr-o organizare mai riguroasă a activităților desfășurate de către mediul asociativ în scopul dezvoltării și promovării identității naționale.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a prezentat proiectele pe care Departamentul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) îşi propune să le realizeze în anul 2014 și a invitat instituțiile partenere în Consiliu să propună parteneriate de colaborare în legătură cu acestea și să contribuie la completarea agendei de acțiuni destinate comunităților românești din afara granițelor.

Printre proiectele DPRRP se numără campania de conştientizare şi responsabilizare a cetăţenilor romani din străinătate în baza drepturilor şi obligaţiilor care le revin, în calitate de cetăţeni europeni, Forumul “Presa Românească din Străinătate, element de consolidare și promovare identitară“, destinat coagulării presei de limbă română din străinătate, finalizarea Registrului Asociaţiilor şi Festivalul “Diaspora Estival”, care reprezintă atât un cadru de dezbatere pentru problemele cu care se confruntă comunitățile, cât și unul de promovare a valorilor și culturii naționale.

Reuniunea a subliniat, totodată, întărirea coordonării proiectelor destinate comunităților românești din afara granițelor, consolidarea parteneriatelor interinstituționale și dezvoltare componentei de comunicare.

La reuniunea Consiliului consultativ interinstituţional privind comunităţile româneşti din străinătate au participat reprezentanţi ai Ministerului Culturii, Secretariatului de Stat pentru Culte, Ministerului Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Economiei, Institutului Cultural Român, reprezentanţi ai Patriarhiei Române, Comisiei Românilor de Pretutindeni din Senat, Autorităţii Române pentru Turism, Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, Academiei Române, Cancelariei Primului Ministru, Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni, Oficiului Românilor din Străinătate, ai Societăţii Române de Televiziune precum şi ai Societăţii Române de Radiodifuziune.

Consiliul consultativ interinstituţional privind problematica comunităţilor româneşti din străinătate se reuneşte periodic, sub coordonarea ministrului delegat pentru românii de pretutindeni.

Principala misiune a Consiliului este corelarea obiectivelor autorităţilor statului cu atribuţii privind românii de pretutindeni, complementarizarea resurselor instituţionale precum şi elaborarea unui calendar integrat de acţiuni dedicate românilor de pretutindeni. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.