Acasă Politic Suceava: Fostul şef al IPJ Suceava trimis în judecată într-un nou dosar

Suceava: Fostul şef al IPJ Suceava trimis în judecată într-un nou dosar

DISTRIBUIȚI
Ioan_Nicuor_Todiru

Ioan_Nicuor_Todiru125874 – 04022014 – Procurorii DNA din Suceava au dispus, la data de 31 ianuarie 2014, trimiterea în judecată a lui Ioan Nicuşor Todiruţ, la data faptelor șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava având gradul profesional de șef,şi a lui Alexa Dumitru Teodorovici, la data faptelor șeful Serviciului Logistic

din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava, având grad profesional de comisar șef, ambii pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Nicolai Vranău, administrator, asociat și director general la SC Geomold S.A.,şi Gheorghe Licurici, expert evaluator autorizat ANEVAR, ambii pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, şi Emilia Bedrule, registrator șef la OCPI Suceava, pentru fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în luna februarie 2006, Todiruţ, în calitatea sa de inspector șef al I.P.J. Suceava, a dispus și a inițiat activități privind achiziția Sediului Poliției municipiului Câmpulung Moldovenesc, în condițiile în care această achiziție nu era inclusă în programul anual de achiziții al I.P.J. Suceava și nici în lista obiectivelor de investiții. De asemenea, nu exista vreun acord sau vreo promisiune din partea M.A.I. și I.G.P.R., de alocare a unor sume de bani pentru această achiziție.

Imobilul, care se afla într-o stare de depreciere de 45% și era proprietatea SC Geomold SA, a fost achiziționat într-o modalitate prin care Todiruț a încălcat atât legislația privind achizițiile publice (neexistând o procedură cu reguli de urmat și cerințe minime de calificare), cât și atribuțiile

serviciu (în procesul de achiziție, de negociere a prețului, angajare bugetară, ordonanțare la plată și administrare după achiziție)

Pentru obținerea finanțării achiziției imobilului de la Geomold,Todiruţ a semnat o notă de fundamentare conform căreia a identificat un imobil care corespunde activității muncii de poliție, fără să menționeze că acesta nu este funcțional, că necesită reparații capitale, însă a consemnat dotări inexistente (centrală termică proprie cu combustibil solid etc.) și caracteristici tehnice nereale. Fără ca la acel moment să existe o evaluare făcută de experți ANEVAR, o estimare tehnică sau o ofertă din partea Geomold, a solicitat ordonatorului principal de credite din M.A.I o sumă de 2.000.000 lei, majorată ulterior.

Practic, prețul pe care IPJ Suceava l-a plătit, respectiv de 2.499.000 lei, a fost stabilit în baza unei înțelegeri dintre Todiruț și Vranău, reprezentantul Geomold. Mai mult, Todiruț a aprobat propunerea de angajare a cheltuielii și ordonanțarea de plată, fără ca imobilul în cauză să fie recepționat faptic la data efectuării plății.

Ulterior, Todiruț nu a dispus măsuri de conservare a clădirii, fapt ce a accentuat starea de degradare a acesteia, ajungând să necesite reparații capitale cu o valoare mai mare decât prețul de achiziție.

Predarea/primirea imobilului s-a realizat după 38 luni de la data la care acesta a intrat în proprietatea statului, perioadă în care Todiruț a acceptat ca în imobil să funcționeze Gemold, fără să fie percepută chirie și fără să fie încheiat un contract de închiriere. În această perioadă, I.P.J.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suceava, era îndreptățit să încaseze de la Geomold, cu titlu de chirie, suma totală de 328.904 lei, ceea ce nu s-a întîmplat.

În calitate de șef al Serviciului Logistic din cadrul I.P.J. Suceava și de președinte al comisiei de negociere al prețului de vânzare-cumpărare, Teodorovici și-a încălcat atribuțiile de serviciu procesul de achiziție al imobilului menționat, de negociere a prețului, angajare bugetară, ordonanțare la plată și administrare după achiziție

Vranău, în calitate de administrator, asociat și director general la Geomold, i-a ajutat pe Todiruț și Teodorovici să-și încalce atribuțiile de serviciu în contextul cumpărării imobilului, obținând un avantaj patrimonial în valoare de 784.675 lei – diferența dintre suma încasată de la IPJ Suceava de 2.499.000 lei și valoarea reală a imobilului de 1.440.609 lei și 328.904 lei – chiria neplătită de Geomold, după ce imobilul a devenit proprietatea statului

Licurici, în calitate de expert evaluator autorizat ANEVAR, a întocmit, la solicitarea Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, un raport de evaluare prin care a supraevaluat imobilul din mun. Câmpulung Moldovenesc, de la valoarea reală a activului de 1.440.609 lei la valoarea de 2.085.900 lei.

Emilia Bedrule, în calitate de registrator șef la OCPI Suceava, a dispus intabularea dreptului de proprietate asupra suprafeței de 477 mp în favoarea Geomold, în condițiile în care existau piedici legale pentru admiterea cererii și, în acest fel, a creat bazele întocmirii contractului de vânzare-cumpărare.

Ca urmare a faptelor descrise, Todiruț și Teodorovici, ajutați de Vranău și Licurici au contribuit la producerea unui prejudiciu constând în: suma de 2.499.000 lei, în dauna bugetului de stat (alocat MAI), reprezentând valoarea achitată de I.P.J. Suceava firmei Geomold pentru un imobil nefuncțional, neutilizat nici până în prezent ca sediu al Poliției municipiului Câmpulung Moldovenesc și ale cărui reparații și amenajări estimate la 3.105.000 lei depășesc prețul achitat vânzătorului, şi suma de 328.904 lei, în dauna bugetului Ministerului Administrației și Internelor (aferent veniturilor extrabugetare) reprezentând chiria neîncasată de la Geomold, după ce imobilul a devenit proprietatea statului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Curții de Apel Suceava.

Todiruţ şi Teodorovici au fost mai trimiși în judecată într-un alt dosar, pentru fapte similare, privind achiziționarea, în condiții neegale a unui imobil destinat a fi sediul Poliției municipiului Suceava.- PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.