Acasă Life Bucureşti: O nouă lege pentru adopţie

Bucureşti: O nouă lege pentru adopţie

DISTRIBUIȚI

127176 – 26032014 –   Parlamentarii PNL au depus miercuri o iniţiativă legislativă de modificare şi completare a Legii nr. 273 din 2004 privind procedura adopţiei. Propunerea legislativă a deputaţilor liberali urmăreşte să contribuie la creşterea numărului de copii adoptaţipentru a le oferi şansa de a creşte în siguranţă şi cu dragostea unei familii.

“În condiţiile în care la nivelul anului 2012, existau 57.480 de copii instituţionalizaţi şi doar 1.400 de familii care deţineau atestatul de persoană sau familie aptă să adopte, este evident că sistemul funcţionează greoi şi trebuie gasite soluţiile pentru asigurarea celerităţii procedurii de adopţie a copiilor abandonaţi. Propunerea legislativă ar contribui atât la asigurarea unei familii pentru aceşti copii, dar şi la confortul emoţional şi stabilitatea de care au nevoie în dezvoltarea lor”, potrivit unui comunicat remis PROMPT MEDIA.

Una dintre modificările aduse de parlamentarii liberali se referă la mărirea valabilităţii atestatului de persoană sau familie aptă să adopte, de la 1 an la 2 ani, deoarece de regulă familiile adoptatoare nu ajung să figureze în listele întocmite de către Oficiul Român pentru Adopţii pentru selecţia celei mai potrivite persoane/familii, unde unul dintre criteriile de selecţie este acela al vechimii atestatului, în perioada de un an cât este valabil atestatul în momentul de faţă.

De asemenea, se doreşte reducerea perioadei de timp în care copilul se află în stadiul măsurii de protecție, de la 1 an la 6 luni. Acesta este benefică în principal interesului superior al copilului prin integrarea cât mai rapidă în cadrul familiei adoptatoare care îi va oferi afecțiunea și îngrijirea de care are nevoie un copil pentru o dezvoltare cât mai bună.

O altă prevedere importantă se referă la acordarea concediului de îngrijire a copilului pe o perioadă de un an, indiferent de vârsta copilului, precum şi de o indemnizaţie lunară egală cu media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, pentru cei care adoptă, astfel încât să se faciliteze adaptarea copilului în noua familie şi dezvoltării unui ataşament securizant.

Prin încurajarea adopţiei, statul român, pe lângă faptul că facilitează dezvoltarea armoniasă a copiilor într-un cadru iubitor şi securizant, realizează şi economii la buget, aferente anilor în care ar avea în grijă copilul în sistem instituţionalizat, suţin parlamentarii liberali. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.