Acasă Politic București: Avertismentul lui Băsescu

București: Avertismentul lui Băsescu

DISTRIBUIȚI

126567 – 04032014 Presedintele Traian Basescu a explicat marti de ce i-a solicitat premierului Ponta sa isi asume raspunderea unui nou program de guvernare, aratand ca pastrarea programului de guvernare al USL risca sa fie atacat cu motiune de cenzura de 50 de parlamentari.

Seful statului a mentionat ca are disponabilitatea ca, pana miercuri dimineata la orele 6.00, sa rezolve cele doua probleme – asumarea raspunderii pe noul program si desemnarea noilor ministri.

Traian Basescu a precizat ca nu va intarzia nicun minut pe ideea introducerii unei motiuni de cenzura pe programul USL, insa va valida ministrii marti seara, cu exceptia cazului in care noul Guvern nu trece prin asumare programul, adaugand ca astfel este oblgiat sa astepte pana cand CCR se va pronunta pe un eventual atac al hotararii la Curte.

Presedintele i-a cerut anterior premierului sa modifice programul de guvernare in conformitate cu protocolul semnat cu UDMR, afirmand ca este necesara solicitarea aprobarii Parlamentului „pentru un nou program de guvernare in raport cu noua componenta politica”.

“Pe fond, in scrisoare, ii solicit un lucru: înainte de validarea noului guvern, prin asumarea raspunderii sa treaca prin Parlament cu noul program de guvernare. Nu este o chichita, este o conditie legitima a noului program de guvernare. Nu se poate continua cu un program in care este mentionat de multe ori USL, cand nu se mai afla la guvernare. Una dintre cele doua componente majore nu se mai afla acolo. Sunt obiective care trebuie incluse in programe de guvernare asa cum ele se afla in protocoale. Fortarea unui vot fara modificarea programului are doua riscuri: 1. Hotararea sa fie atacata de 50 de membri ai Parlamentului si, din cate stiu, va fi. 2. Declansarea conflictului intre institutiile statului, intre Presedintie si Parlament. Eu cred ca trebuie respectat spiritul Constitutiei si Romania are nevoie de un Guvern care trebuie instalat repede si legitim. Este greu sa mai obtii legitimitatea pentru USL, mai ales ca din noua structura fac parte UNPR, UDMR si reprezentantii minoritatilor care au sustinut si Guvernele Boc si Ungureanu. Exista disponibilitatea mea sa gasim solutii. Solutia asumarii prin program necesita formalitati sau trasee parlamentare. Eu cred ca majoritatea poate face exceptie si daca Birourile Permanente hotarasc ca se poate, fara a se sta un timp de cinci zile pentru depunere de observatii pe program, si plenul va accepta acest program. L-am asigurat pe premierul Ponta ca pana dimineata la 6.00, la orice ora se rezolva cele doua probleme – asumarea raspunderii pe noul program si desemnarea noilor ministri, la orice ora am disponibilitatea. Interesul Romaniei este sa aiba un guvern legitim. Nu este o chestiune de jocuri. Nu intotdeauna reusim sa gasim formulele cele mai bune, probabil trebuia sa o trimit de ieri (scrisoarea – n.red.). Mi se pare ca trebuie sa avem un guvern legitim. Nu fac niciun secret ca nu vreau sa se creeze un precedent care sa fie urma si reclamat ca fiind posibil. Art. 114 din Constitutie da posibilitatea Guvernului sa isi asume responsabilitatea pe o lege, pe un program si pe o declaratie. Nu voi intarzia nicun minut pe ideea introducerii unei motiuni de cenzura pe un program, pentru ca opozitia poate sa depuna motiune de cenzura. Nu ma impiedica, validez

imediat ministrii. Cand va publica CCR hotararea, se va produce atunci. Nu cred ca ar fi motive de neconstitutionalitate daca se respecta perfect spiritul si litera Constitutiei. Daca nu procedam asa, va fi imposibila instalarea Guvernului in noaptea aceasta. Va trebui sa astept pana se pronunta Curtea Constitutionala asupra hotararii. Nu este nicio contradictie intre ce am spus anterior – motiunea de cenzura si atacarea la Curte. Nu voi astepta un eventual efect al motiunii de cenzura pe asumarea raspunderii pe program, voi valida ministrii in noaptea aceasta. Dar daca nu se trece prin asumare programul, sunt obligat sa astept pana cand CCR se pronunta pe un eventual atac al hotararii la CCR. Drumul de urmat este acesta: asumarea de raspundere astazi, prin exceptie de la regula, pe programul asumat de noile partide si nu de USL, votul in plen pentru ministri”, a explicat Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis marţi o scrisoare prim-ministrului Victor Ponta în care îi cere să respecte procedurile constituţionale la instalarea noului Guvern.

“Având în vedere că, în cursul zilei de astăzi, este programat votul Parlamentului pentru aprobarea remanierii guvernamentale, în calitate de Preşedinte al României şi în virtutea atribuţiei constituţionale de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice, în temeiul dispoziţiilor Art. 80 alin. (2) din Constituţia României, vă solicit să luaţi măsurile necesare pentru instalarea noului Guvern cu respectarea procedurilor constituţionale. Astfel, anterior aprobării de către Parlamentul României a propunerii dumneavoastră de modificare a structurii şi compoziţiei politice a Guvernului este necesar să solicitaţi aprobarea Parlamentului pentru un nou program de guvernare în raport cu noua componenţă politică. În urma înţelegerilor politice pe care le-aţi parafat, noul Guvern este susţinut de Partidul Social-Democrat, Partidul Conservator, Uniunea Naţională pentru Progresul României, Uniunea Democrată Maghiară din România şi Minorităţile Naţionale reprezentate în Parlamentul României. Noua configuraţie este de natură a produce o fractură puternică a votului acordat de către cetăţeni la alegerile din decembrie 2012, care, cu o majoritate covârşitoare, au încredinţat Uniunii Social-Liberale mandatul de a forma Guvernul. Apreciez că respectarea regulilor democratice şi a normelor care instituie reguli procedurale constituţionale trebuie realizată întotdeauna cu bună-credinţă, în spiritul unui comportament loial faţă de Constituţie, dar şi faţă de votul exprimat democratic la alegerile parlamentare. În măsura în care veţi solicita aprobarea Parlamentului, menţinând programul cu care a fost învestit Guvernul USL şi care în prezent nu mai există, consimţiţi la delegitimarea Guvernului României”, i-a scris preşedintele Băsescu premierului Ponta, potrivit testului publicat de Administraţia Prezidenţială. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.