Acasă Cultura/Media A murit Nina Cassian

A murit Nina Cassian

DISTRIBUIȚI

 127711 – 16042014 –  Scriitoarea Nina Cassian a decedat miercuri, la vârsta de 90 de ani. Nina Cassian s-a născut într-o familie de origine evreiască, tatăl ei, I. Cassian-Mătăsaru, fiind un traducător cunoscut. Nina Cassian a fost elevă la Liceul Principesa Elena dion Braşov și apoi urmează cursurile Institutului Pompilian din Bucureşti. Frecventează cercuri intelectuale de stânga și intră la vârsta de 16 ani în organizația Tineretului Comunist, aflată atunci în ilegalitate, visând „să mântui lumea de toate antagonismele fundamentale dintre sexe, rase, popoare, clase etc.”

În paralel, primele ei încercări literare sunt generos încurajate de Tudor Arghezi și Ion Barbu, ultimul fiind chiar îndrăgostit de tânara poetă.

Debutează editorial în 1947, cu volumul de versuri suprarealiste „La scara 1/1” În urma unui atac ideologic lansat în ziarul Scânteia la adresa ei, începe să scrie treptat și poezie proletcultistă. „

In 1969, i se decerneaza Premiul Uniunii Scriitorilor din România.

            În 1985 Nina Cassian călătorește în SUA ca profesor invitat, cu o bursă Soros, pentru a susține un curs la New York University. După o lună află de arestarea și uciderea în închisoare a lui Gheorghe Ursu, unul din prietenii apropiați, în al cărui jurnal confiscat de Securitate era menționată „cu părerile mele politice, evident anticeaușiste”.

            În Anglia îi apare volumul de versuri Call Yourself Alive și, în Statele Unite, Life Sentence, traduceri ale volumelor din țară, precum și volumele inedite Take My Word for It!, Blue Apple și Lady of Miracles, care se bucură de succes. A susținut recitaluri de poezie și a publicat în reviste americane. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.