Acasă Externe Bruxelles: România, ţara cu cele mai multe decese rutiere din UE

Bruxelles: România, ţara cu cele mai multe decese rutiere din UE

DISTRIBUIȚI
accident2

127603 – 11042014 – Comisia Europeană a publicat pentru prima dată joi, 10 aprilie, un tablou de bord al UE în domeniul transporturilor. Acesta compară rezultatele statelor membre, grupate în 22 de categorii legate de transport, și evidențiază pentru cele mai multe dintre aceste categorii primele cinci țări fruntașe și ultimele cinci, cu cele mai slabe rezultate. Olanda și Germania se află pe primele locuri cu rezultate foarte bune la 11 categorii, urmate de Suedia, Marea Britanie și Danemarca. Ultimele cinci clasate sunt, în ordine descrescătoare, România, Lituania, Grecia, Bulgaria şi Polonia.

România se situează între primele cinci țări din UE în patru domenii din cele 22 care fac obiectul tabloului de bord în domeniul transporturilor. România are cea mai mare cota de piață a concurenților în transportul feroviar de marfă. Cu toate acestea, infrastructura feroviară este săracă, iar ţara are cel mai mare număr de decese rutiere la un milion de locuitori dintre statele UE.

Obiectivul acestui prim tablou de bord al UE în domeniul transporturilor este acela de a oferi o imagine asupra diversității rezultatelor înregistrate de statele membre în acest domeniu, în întreaga Europă, și de a sprijini statele membre în identificarea deficiențelor și în definirea priorităților în materie de politici și investiții. Tabloul de bord reunește date provenite din diverse surse (Eurostat, Agenția Europeană de Mediu, Banca Mondială și OCDE etc.). Comisia intenționează să îmbunătățească indicatorii în anii următori, în dialog cu statele membre, cu reprezentanții sectorului și cu alte părți interesate, și să monitorizeze progresele statelor membre în timp.

Comisarul Siim Kallas, vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil cu mobilitatea și transporturile, a declarat: „Noul tablou de bord este un instrument extraordinar, care ilustrează vizual stadiul în care ne aflăm în demersul nostru de a eficientiza sistemele de transport, făcându-le mai ușor de utilizat, mai sigure și mai ecologice. El poate, desigur, să ofere doar o imagine de ansamblu, însă pentru Comisie și pentru statele membre constituie în același timp un punct de referință și o sursă de inspirație în activitatea noastră comună”.

Tabloul de bord poate fi consultat fie pe moduri de transport (rutier, feroviar, pe apă și aerian), fie în funcție de următoarele categorii: piața unică (acces la piață, reglementare), infrastructură, impactul asupra mediului, siguranță, transpunerea legislației UE, încălcarea legislației UE, inovare și cercetare, logistică. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.