Acasă Life Bucureşti: Copiii români, privaţi de serviciile publice de evaluare şi de consiliere...

Bucureşti: Copiii români, privaţi de serviciile publice de evaluare şi de consiliere psihologică

DISTRIBUIȚI

127665 – 14042014 -Fundatia “Parinti pentru copii” in colaborare cu Alianta T.A.T.A. organizeaza in perioada 11 aprilie – 1 iunie 2014 a. c. „Campania Nationala de Promovare a Drepturilor Copilului, a Custodiei Comune Parentale si a Zilelor Parintilor”, lansata la Cluj Napoca vineri, 11 aprilie 2014, cu prilejul primei conferinte regionale dintr-o serie care se va incheia de 1 Iunie la Oradea.

Cele doua organizatii parentale solicita Guvernului si Parlamentului Romaniei, administratiei publice locale, Consiliului Superior al Magistraturii, Colegiului Psihologilor din Romania, Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania sa initieze si/sau sa adopte de urgenta masurile menite sa protejeze drepturile copiilor si ale parintilor din Romania, sa asigure functionalitatea retelei publice nationale de protectie a copilului, sa impuna criteriile privind determinarea interesului superior al copilului in actul de justitie si in activitatea profesionala a tuturor celor care relationeaza cu minori.

T.A.T.A. si “Parinti pentru copii” trimit un SOS autoritatilor de mai sus, solicitandu-le sa intervina imediat pentru a proteja interesul superior al copiilor din Romania care sunt privati de aproape 6 (sase) luni de serviciile publice de evaluare si de consiliere psihologica furnizate GRATUIT minorilor pana in luna noiembrie 2013.

Colegiul Psihologilor din Romania a decis la finalul anului trecut, dupa ani de tergiversare in adoptarea unor solutii pertinente si imperios necesare solicitate de T.A.T.A., sa interzica psihologilor din reteaua publica de protectia copilului si de autoritate tutelara sa mai evalueze si sa mai consilieze minorii in cadrul atat al dosarelor civile aflate pe rolul instantelor de judecata ori al dosarelor penale instrumentate de procurori si politisti cat si al dosarelor deschise la Directia de Protectia Copilului si la Serviciul de Autoritate Tutelara in temeiul sesizarilor privind abuzarea ori neglijarea copiilor.

In prezent exista un blocaj generalizat la nivelul justitiei romane, care nu mai poate solutiona cauzele civile si penale in care trebuie incuviintate masurile privind minorii, desi magistratii au obligatia de pronunta solutii cu celeritate si in interesul copiilor in dosarele respective.

Majoritatea magistratilor nu cunoaste ori nu aplica prevederile Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, asa cum a fost modificata la finalul anului 2013 si a

fost republicata in luna martie 2014, dupa ce Monitorul Oficial a amanat cca 6 luni republicarea unei legi speciale exceptional de importanta pentru societatea romaneasca.

Judecatorii si procurorii se mai adreseaza inca in prima faza Directiilor de Protectia Copilului (DGASPC) pentru a se efectua evaluari psihologice ale minorilor, irosind termene pe banda rulanta cu demersuri birocratice inutile si cronofage, la finalul carora sunt obligati sa constate ca DGASPC si Autoritatea Tutelara nu mai este competenta sa ajute magistratii la solutionarea dosarelor cu minori cu protejarea interesului superior al copiilor respectivi. La fel de grav este ca nici Colegiul Psihologilor din Romania (CPR) nu a inteles nici dupa cca 6 luni ca decizia adoptata cu privire la psihologii din reteaua publica are un efect devastator asupra tuturor copiilor din Romania si ale familiilor acestora, punand chiar in pericol viata a zeci si chiar sute de mii de minori aflati in dificultate, abuzati, neglijati ori abandonati, al caror interes superior ar trebui permanent protejat si de CPR.

Privarea copiilor romani de serviciile gratuite de consiliere si de evaluare psihologica ale retelei publice de protectia copilului este efectul deciziei Colegiului Psihologilor din Romania de a pune sub interdictie psihologii Autoritatii Tutelare si ai DGASPC. Marea majoritate a familiilor din Romania nu poate apela contra cost la serviciile psihologilor din reteaua privata, ceea ce aduce tara noastra intr-o pozitie unica la nivelul Uniunii Europene, in conditiile in care statul roman nu protejeaza interesul superior al copiilor si nici drepturile acestora. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.