Acasă Externe Grecia: Reuniune trilaterală a miniștrilor de externe din România, Bulgaria și Grecia

Grecia: Reuniune trilaterală a miniștrilor de externe din România, Bulgaria și Grecia

DISTRIBUIȚI

128168 – 08052014 –  Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat, la 7 mai 2014, la Salonic, la cea de-a noua reuniune trilaterală a miniştrilor afacerilor externe din România, Bulgaria şi Grecia.  Reuniunea trilaterala s-a finalizat prin adoptarea unei declaratii comune. Cei trei ministrii ai afacerilor externe au agreat extinderea formatului de cooperare trilateral și la alte domenii sectoriale, precum cooperare judiciară, comerț, transporturi, în vederea asigurării unei sinergii a acțiunilor naționale a celor trei state. În cadrul discuțiilor a rezultat importanța consolidării cooperării în domeniul energetic, cu accent pe dezvoltarea infrastructurii necesare creării unei piețe integrate a energiei, precum și a importanței interconectivității energetice în regiune, potrivit unui comunicat al MAE.

Şeful diplomaţiei române a mulțumit pentru sprijinul Preşedinţiei elene a UE (semestrul I 2014) ptr realizarea obiectivelor europene comune și a exprimat deschiderea României de a coopera pentru promovarea unor proiecte de interes comun la nivel european şi regional. In context, a apreciat sprijinl PRES EL ptr obiectivul aderării la Schengen a RO și BG. Totodată, a apreciat susținrea constantă pentru obiectivele europene ale RMD, sub mandatul PRES EL, concretizate prin decizia de liberalizare a regimului de vize ptr cetățenii RMD precum și prin apropiata semnare a Acordului de Asociere și Acordului de Liber Schimb RMD-UE.

Discuțile au evidenţiat sprijinul activ al celor trei miniştri pentru accelerarea procesului de aderare la UE și NATO a statelor din Balcanii de Vest.

Referindu-se la evenimentele din vecinătatea estică a UE, s-a subliniat importanța detensionării situației, în întreaga zonă de est și sud a Ucrainei, absolut necesară pentru a permite organizarea în bune condiții a alegerilor prezidențiale din 25 mai, cu participarea tuturor cetățenilor ucraineni. A fost exprimată susținere pentru intrarea în logica unui proces de dialog politic cuprinzător, care să contribuie la detensionarea situației. A fost reafirmat angajamentul ferm al celor trei state pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și sprijinul pentru o soluționare politică și diplomatică a crizei actuale.

În context, a fost subliniată importanța Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est pentru dezvoltarea unei Europei de Sud-Est democratică, stabilă și prosperă. Au fost salutate

demersurile Președinției-în-Exercițiu române a SEECP menite a asigura sincronizarea acțiunilor desfășurate la nivel regional cu eforturile statelor regiunii  de avansarea a procesului de integrare europeană și euro-atlantică a întregii regiuni.

Miniștrii Venizelos și Vighenin au exprimat apreciere pentru acțiunea PiE RO SEECP, și au confirmat participarea la reuniunea ministeriala de bilanț a SEECP, care se va desfășura la București, în cursul lunii iunie.

Ministrul Titus Corlățean a exprimat sprijinul pentru Președinția-în-exercițiu bulgară a OCEMN și s-a convenit continuarea coordonării pozițiilor celor trei state atât la nivel regional, cât și european. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.