Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Adrian Năstase a primit un spor de pedeapsă

Bucureşti: Adrian Năstase a primit un spor de pedeapsă

DISTRIBUIȚI

129331– 24062014  – Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea formulată de procurorii DNA privind acordarea unui spor de pedeapsă pentru Adrian Năstase. Fostul președinte al PSD prime;te astfel încă șase luni de detenție. Decizia de astăzi este definitivă şi nu mai poate fi atacată.

În urmă cu o lună, Tribunalul Bucureşti a respins cererea procurorilor DNA ca Adrian Năstase să primească şi un spor de pedeapsă de un an, după contopirea pedepselor primite în cele două dosare, dar procurorii au făcut contestaţie.

În recursul depus la începutul lunii iunie, procurorii au susínut că Adrian Năstase s-a folosit de înaltele studii juridice şi politice pentru a ocupa poziţii importante în stat. Ulterior, el s-ar fi folosit de toate acesta pentru a comite infracţiunile pentru care a fost condamnat.

În motivele de recurs depuse de DNA la Curtea de Apel Bucureşti, procurorii precizează că săvârşirea mai multor infracţiuni de către aceeaşi persoană demonstrează perseverenţa infracţională a acesteia, „impunându-se sisteme de sancţionare adecvate pentru asigurarea constrângerii, reeducării, dar şi prevenirii săvârşirii de noi infracţiuni”.

Adrian Năstase a fost condamnat, în ianuarie, la 4 ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi luare de mită în dosarul Zambaccian. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, găsită vinovată de spălare de bani. Singura care a fost condamnată la închisoare cu suspendare este Dana Năstase, soţia fostului premier.

De asemenea, completul a decis ca soţilor Năstase să le fie confiscaţi 1.824.303,72 lei, Irinei Jianu – 80.489 de dolari şi 500 de euro. În plus, fiecare dintre cei trei condamnaţi este nevoit să achite 20.000 de lei, cheltuieli judiciare.   Instanţa l-a mai condamnat pe Adrian Năstase la cinci ani de interzicere a unor drepturi, după executarea pedepsei cu închisoarea, respectiv: dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

În dosarul „Trofeul calităţii”, fostul premier a fost condamnat definitiv de ICCJ la doi ani de închisoare cu executare. Atunci, Năstase a fost găsit vinovat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru preşedinţie din partea PSD.

În martie 2013 Adrian Năstase a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Jilava, unde şi-a ispăşit pedeapsa din dosarul ”Trofeul Calităţii”.

 Ulterior, în ianuarie 2014, a fost încarcerat la Rahova, după ce a primit 4 ani de închisoare în dosarul Zambaccian. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.