Acasă Economie Convorbirile in tarile non-UE umfla factura la mobil

Convorbirile in tarile non-UE umfla factura la mobil

DISTRIBUIȚI

convorbiri telefonice– 130193 – 28072014 – Folosirea telefonului mobil in afara spatiului UE poate creste semnificativ factura. Conform datelor disponibile pe www.veritel.ro, un roman aflat in Serbia, Muntenegru, Egipt, Maroc, Canada, S.U.A. ori Emiratele Arabe Unite (Dubai) poate plati minutul de convorbire telefonica spre tara cu 2 euro sau cu 1 Euro/minut pentru un apel primit in roaming. Pentru convorbirile telefonice in spatiul UE minutul este taxat cu 0,19 euro/minut (fara TVA) sau 0,05 euro/minut (fara TVA) pentru primirea unui apel.

Internetul este foarte scump din Turcia, Moldova, Muntenegru, Serbia sau S.U.A. (de la 5 Euro/MB pentru transferul de date) sau si mai scump (Peste10 Euro/MB) pentru Egipt, Maroc, Thailanda ori Tunisia ori chiar 13 Euro/MB pentru Australia, Brazilia ori Japonia. Comparativ, tarifele in spatiul UE este de 0,20 euro/MB (fara TVA). De exemplu, un utilizator care acceseaza de pe telefonul mobil casuta de e-mail, retele de socializare si site-uri de stiri timp de aproximativ 2 ore poate ajunge sa consume cel putin 15MB, putand plati chiar si de 65 de ori mai mult pentru roaming-ul de date in afara UE fata de cat ar plati in calatoriile din spatiul UE.

Pentru a evita socul facturilor mari se poate cere operatorului de telefonie mobila stabilirea unui alt prag-limita, mai mic sau mai mare fata de aceasta valoare.

Diferentele mari dintre costurile platite de utilizatorii de telefonie mobila si internet mobil pentru serviciile de roaming in spatiul UE si in afara acestui spatiu sunt generate de reglementarile in vigoare. Astfel, in timp ce la nivelul Uniunii Europene exista reglementari referitoare la tariful maxim pe care il pot percepe operatorii in cadrul planului tarifar standard, pentru tarile non-UE nu exista un astfel de plafon maximal, fiecare operator avand libertatea de a-si stabili tarifele aplicabile.

ANCOM recomanda utilizatorilor sa se informeze inainte de a pleca in calatorie asupra ofertelor speciale de roaming puse la dispozitie de operatori in perioadele de vacanta, pentru a alege planul tarifar care se potriveste cel mai bine nevoilor proprii de comunicare. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.