Acasă Externe Agenda Europeana Italia: România va milita pentru păstrarea unei abordări echilibrate între dimensiunea sudică...

Italia: România va milita pentru păstrarea unei abordări echilibrate între dimensiunea sudică şi cea estică a politicii de vecinătate

DISTRIBUIȚI

cosac130066 – 21072014 – Vineri, a avut loc la Roma reuniunea periodică a preşedinţilor Conferinţei organelor parlamentare specializate în chestiunile Uniunii ale parlamentelor statelor membre ale Uniunii Europene – COSAC. Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României a fost reprezentată de Anca Boagiu, în calitate de preşedinte, şi de Mihai Cristian-Dănuţ, membru al Comisiei.

Cu privire la prioritățile președinției italiene a Consiliului Uniunii Europene, senatorul Anca Boagiu a exprimat interesul constant al României în respectarea principiului libertăţii de circulaţie a persoanelor, în particular libertatea de circulaţie a forţei de muncă, pentru că acest principiu a adus multe beneficii cetăţenilor români. În acest context, dezbaterea privind subsidiaritatea trebuie să se realizeze cu respectarea realizărilor fundamentale ale proiectului european şi a principiilor sale, evitându-se „re-naţionalizarea” unor politici europene sau subminarea unor principii, precum libera circulaţie a persoanelor sau exercitarea corectă a drepturile cetăţenilor europeni.

Din punctul de vedere al procesului de extindere europeană, senatorul Boagiu a subliniat fermitatea României în a continua să acţioneze conform obiectivelor sale legate de politica de extindere: continuarea acestui proces în baza meritelor proprii şi a îndeplinirii criteriilor de la Copenhaga; sprijinirea activă a perspectivei europene a Balcanilor de Vest şi a Turciei, precum şi a ţărilor din Parteneriatul Estic, acordarea unei atenţii particulare respectării, de către statele candidate şi potenţialii candidaţi, a angajamentelor asumate în ceea ce priveşte protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

De asemenea, senatorul Boagiu a subliniat faptul ca în cadrul procesului de integrare, atât a Balcanilor de Vest şi a Turciei, dar mai ales în cadrul ţărilor din Parteneriatului Estic, trebuie întărite principiile statului de drept, ale democraţiei şi ale respectării drepturilor omului. Numai aşa ţările aspirante pot demonstra că sunt profund interesate de integrarea europeană. Pe de alta parte, Uniunea Europeana are obligaţia de a găsi mecanismele cele mai eficiente de a spijini şi întări aceste principii democratice şi valori europene în cadrul ţărilor aspirante, astfel încât acestea să fie interesate de adoptarea cât mai rapidă a acestor valori si nu de aderarea la principiile şi valorile Eurasiei.

Senatorul Anca Boagiu a mai subliniat, în acest sens, că România va milita pentru păstrarea unei abordări echilibrate între dimensiunea sudică şi cea estică a politicii de vecinătate, prin alocarea echilibrata a fondurillor de coeziune, atât pentru statele din vecinătatea sudică pe de o parte, precum şi a celor din Parteneriatul Estic pe de altă parte (Georgia, Ucraina şi Republica Moldova). Doar astfel, UE îşi va îndeplini angajamentele asumate şi va trimite un semnal puternic de sprijinire a ţărilor din Parteneriatul Estic pentru a-şi continua in mod ireversibil parcursul european.

Un alt obiectiv important pentru Romania este cel legat de securitatea energetică, ţara noastră considerând esenţială regândirea opţiunilor şi posibilităţilor în Europa de Sud-Est, în vederea eliminării vulnerabilităţilor specifice dependenţei de o singură sursă externă, a consolidării solidarităţii atât în interiorul UE, cât şi între UE şi vecinii săi, precum şi a acordării de prioritate proiectelor de infrastructură în această regiune.

Senatorul a reiterat faptul ca România va susţine în continuare importanţa strategică a resurselor energetice autohtone, potenţialul diferitelor zone noi de resurse energetice precum Marea Neagră, rolul esenţial al energiei nucleare în mixul energetic, diversificarea corespunzătoare a rutelor şi surselor de aprovizionare, luarea în considerare a importanţei securităţii energetice a părţilor contractante ale Comunităţii Energiei, în mod particular Republica Moldova şi Ucraina, precum şi necesitatea investiţiilor şi interconectărilor regionale (precum interconectarea cu Republica Moldova). – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.