Acasă Externe Agenda Europeana Raport european privind piața telecomunicațiilor

Raport european privind piața telecomunicațiilor

DISTRIBUIȚI

telecomunicatii– 130111 – 23072014 – Comisia Europeană a publicat un raport referitor la piața telecomunicațiilor în UE și la reglementările în domeniu, pentru perioada 2012-2013.Raportul trece în revistă o serie de aspecte normative: reglementarea pieței, programe și finanțarea proiectelor în materie de bandă largă, autorități naționale de reglementare, autorizări, gestionarea spectrului de frecvențe, drepturi de trecere și accesul la infrastructura pasivă, acces și interconectare, aspecte legate de consumatori, servicii universale și neutralitatea rețelei.

Aceste aspecte sunt descrise în contextul evoluției pieței, al competitivității și al obiectivelor agendei digitale. Raportul acoperă perioada cuprinsă între luna ianuarie 2012 și luna decembrie 2013.

Principalele concluzii ale raportului semnalează continuarea scăderii veniturilor acestui sector în 2013, deși volumul investițiilor începe să crească. De asemenea, serviciile de telefonie tradițională sunt din ce în ce mai puțin utilizate, pe măsură ce serviciile de internet (VoIP) devin tot mai populare, iar traficul de date se află în creștere rapidă.

Costurile apelurilor vocale mobile și ale serviciilor de date sunt mai ridicate în UE decât în SUA, în timp ce serviciile mobile sunt utilizate mai frecvent în SUA, ceea ce a antrenat o creștere a „venitului mediu pe utilizator” în Statele Unite ale Americii.

Numai Danemarca, Germania, Letonia și Malta au îndeplinit obiectivul pentru 2012 care constă în autorizarea benzilor de frecvență specifice. 21 de state membre au reușit să atingă obiectivul în 2013, dar întârzierea în alocarea benzii de 800 MHz a încetinit în mod semnificativ introducerea rețelelor mobile 4G în întreaga UE.

Perioada necesară pentru obținerea autorizațiilor de a instala noi rețele pe piață variază de la câteva zile la câțiva ani, în funcție de statul membru al UE în care se construiește rețeaua. În majoritatea cazurilor, autoritățile nu permit încă depunerea cererilor pe cale electronică.

De asemenea, din raport reiese că, în unele state membre, printre care Belgia, Bulgaria, Cehia, Franța, Luxemburg, Malta și Polonia, accesul la o infrastructură pasivă de telecomunicații este fragmentat, complex și greoi.

În privința aspectelor legate de consumatori, între statele membre există diferențe considerabile la tarifele cu ridicata pentru portabilitatea numerelor, și anume costul perceput unui operator concurent pentru transferul numărului unui abonat.

Majoritatea țărilor europene au instituit programe în materie de bandă largă (cu excepția Greciei, a României și a Ciprului, care sunt pe punctul de a-și finaliza programele lor naționale). Modul de finanțare a proiectelor naționale în materie de bandă largă variază considerabil de la o țară la alta (acestea pot fi finanțate, de exemplu, prin intermediul fondurilor publice naționale, sub formă de ajutoare de stat, sau prin intermediul fondurilor structurale ale UE). PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.