Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: ANI cere demiterea alesilor locali declarați, irevocabil, incompatibili

Bucureşti: ANI cere demiterea alesilor locali declarați, irevocabil, incompatibili

DISTRIBUIȚI

130620– 18082014 – Agenția Națională de Integritate (ANI) anunţă că a solicitat instituțiilor prefectului și președinților de consilii județene / locale aplicarea sancțiunilor disciplinare de revocare din funcții, ca urmare a deciziilor definitive și irevocabile emise de Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul mai multor aleși locali pentru care Agenția a constatat starea de incompatibilitate.

Solicitarea se bazează pe faptul că mai multe autorități locale refuză în mod nejustificat destituirea din funcții a persoanelor care se fac vinovate de încălcarea regimului juridic privind incompatibilitățile sau conflictul de interese, potrivit unui comunicat al ANI.

Demersul Agenției ține cont și de Decizia Curții Constituționale nr. 418/2014, care confirmă pe deplin interpretarea dată de A.N.I., Curtea Constituțională constatând faptul că “prevederile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 sunt constituționale în măsura în care sintagma aceeași funcție se referă la toate funcțiile eligibile prevăzute de art. 1 din aceeași lege”. ANI precizează că decizia CCR este general obligatorie, astfel că art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 nu poate fi susceptibil de o altă interpretare în afara celei date de instanța de contencios constituțional.

Astfel, ANI a solicitat unui număr de nouă autorități locale aplicarea sancțiunilor disciplinare în cazul lui Dănuţ Radu (incompatibilitate) – consilier local, Becicherecu Mic, judeţul Timiș, Ioan Fofiu (incompatibilitate) – viceprimar, Lazuri de Beiuș, judeţul Bihor (perioada 2008 – 2012), în prezent, consilier local, Năstase Daniel (incompatibilitate) – viceprimar, Vernești, judeţul Buzău (perioada 2008 – 2012), în prezent, primar, Elena Mădălina Obadă (incompatibilitate) – viceprimar, Fundulea, judeţul Călărași, în prezent, consilier local, Iulian Livia Tudorache Gomes (incompatibilitate) – primar, Sfântu Gheorghe, judeţul Ialomița, Aurel Leşuc (incompatibilitate) – primar, Tudora, judeţul Botoșani (perioada 2008 – 2012), în prezent, consilier local, Cosmin Gabriel Pîrvu (incompatibilitate) – consilier general, Consiliul General al Municipiului București, Vasile Pruteanu (conflict de interese) – fost președinte al Consiliului Județean Neamț, şi Marian Toniţa (incompatibilitate) – primar Bălășești, judeţul Galați (în perioada 2008 – 2012).

“De asemenea, contrar celor solicitate de Agenția Națională de Integritate, următoarele autorități refuză în mod nejustificat destituirea din funcții a persoanelor care se fac vinovate de încălcarea regimului juridic privind incompatibilitățile sau conflictul de interese: Instituția Prefectului Timiș, Consiliul Local Becicherecu Mic, Consiliul Local Lazuri de Beiuș, Instituția Prefectului Buzău, Consiliul Local Fundulea, Instituția Prefectului Ialomița, Instituția Prefectului Botoșani, Consiliul General al Municipiului București, Consiliul Județean Neamț, Instituția Prefectului Galați. Mai mult, Agenția Națională de Integritate a dispus aplicarea sancțiunii contravenționale cu amendă pentru Consiliul Local Becicherecu Mic, judeţul Timiș, Consiliul Local Fundulea, judeţul Călărași, Consiliul Local Lazuri de Beiuș, judeţul Bihor, și va depune toate diligențele necesare pentru ducerea la îndeplinire a deciziilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, conform competențelor legale, inclusiv prin sesizarea organelor de cercetare penală”, se mai arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.