Acasă Externe Ucraina: Donetk, o noua Transnistrie?

Ucraina: Donetk, o noua Transnistrie?

DISTRIBUIȚI

130534 – 12082014 – Rusia va trimite o misiune umanitara in estul Ucrainei, in colaborare cu Crucea Rosie, a anuntat Kremlinul, luni seara. NATO afirmă că este posibilă o intervenţie a Rusiei în Ucraina, iar preşedintele Comisiei Europene avertizează că nu va fi acceptată o acţiune militară unilaterală în Ucraina, indiferent care ar fi pretextul acesteia.

Ucraina nu respinge ideea trimiterii de ajutoare umanitare în estul ţării, însă îşi doreşte ca acesta să fie un efort comun, al Uniunii Europene şi al Rusiei, sub egida Crucii Roşii Internaţionale.

Alianţa Nord-Atlantică a avertizat, prin secretarul său general Anders Fogh Rasmussen, că Rusia pare să pregătească de o intervenţie militară în estul Ucrainei, folosind ca pretext criza umanitară a populaţiei rusofone.

Surse ucrainene, citate de Reuters, susţin că la graniţă ar fi fost mobilizaţi 45.000 de militari ruşi.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a avertizat că o intervenţie în Ucraina nu va fi acceptată, indiferent care ar fi pretextul acesteia.

Între timp, în teren, forţele ucrainene continuă să facă progrese şi anunţă ca iminentă o victorie împotriva rebelilor de la Doneţk, principalul oraş din estul ţării.

Celălalt oraş important controlat de rebeli, Luhansk, se află, de asemenea, sub asediul armatei ucrainene.

Interventia umanitara anuntata de Rusia poate fi un pretext pentru transformarea regiunii din Estul Ucrainei intr-o noua Transnistrie, prin crearea unui nou conflict inghetat. – PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.