Acasă Economie Bucureşti: Demersuri ale MAE pentru diminuarea taxelor consulare

Bucureşti: Demersuri ale MAE pentru diminuarea taxelor consulare

DISTRIBUIȚI

131548 – 25092014 – Reducerea presiunii fiscale asupra cetăţenilor români din străinătate prin diminuarea tarifului consular, mai ales în contextul crizei financiare şi economice globale din ultimii ani, a constituit și rămâne o preocupare prioritară și constantă a Ministerului Afacerilor Externe.

Nivelul actual al taxelor consulare a fost stabilit în anul 2008, dar o parte dintre acestea au fost majorate semnificativ în anul 2010, de guvernul din acea perioadă. Actualul guvern nu a intervenit pentru creșterea acestor taxe, ci a făcut eforturi să identifice soluții pentru scăderea unora dintre acestea, se arată într-un comunicat al MAE. În ceea ce privește taxele de viză, cuantumul acestora este stabilit la nivelul prevăzut în reglementările Uniunii Europene în materie, de la care nu se pot face derogări.

Începând cu 2012, MAE a realizat multiple demersuri pentru identificarea şi adoptarea de soluţii viabile, inclusiv la nivel legislativ, în întâmpinarea intereselor cetățenilor români aflați în străinătate, beneficiari ai serviciilor consulare.

Astfel, MAE a iniţiat în cursul anului 2012 un proiect de act normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare – reglementarea cadru în materia taxelor consulare. Între altele, iniţiativa respectivă viza diminuarea semnificativă a cuantumului anumitor taxe consulare, precum şi sistematizarea şi chiar extinderea categoriilor de servicii consulare prestate cu titlu gratuit prin efectul legii. Proiectul a fost inclus în legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe durata vacanţei parlamentare din vara anului 2012 (Legea nr. 127/2012), însă nu a fost adoptat din cauza impactului bugetar.

De asemenea, în primul semestru al anului 2013, au fost promovate o serie de propuneri legislative elaborate la nivel parlamentar cu un obiect de reglementare similar, care se bazau în bună măsură pe proiectul din 2012 al MAE. Consecventă obiectivelor care au determinat promovarea proiectului din 2012, MAE a susţinut inițial, cu o serie de observaţii proprii, una dintre iniţiative, care prelua în cea mai mare măsură proiectul MAE. Propunerile nu au fost adoptate până în prezent din același motiv.

Având în vedere necesitatea revizuirii Legii nr. 198/2008 sub multiple aspecte și expertiza instituțională în domeniul de aplicare a legii, MAE a elaborat recent un nou proiect de modificare şi completare a legii, care urmează procedurile interne de avizare, şi, ulterior, va fi supus dezbaterii publice, se mai arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.