Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Traian Băsescu: O să fie bine

Bucureşti: Traian Băsescu: O să fie bine

DISTRIBUIȚI

131155 – 08092014 –  Preşedintele Traian Băsescu a declarat că România va putea fi apărată în oricare din scenariile din război. Șeful statului a reluat duminică unele elemente prezentate vineri, la finalul summitului NATO de la Newport, insistând să explice ce înseamnă solidaritatea adoptată drept mesaj universal la finalul acestei întâlniri.

”Aș relua cuvintele cu care am început conferința de presă de la Newport și anume acest summit a confirmat solidaritatea, dar și soliditatea alianței și în același timp s-a dat ferm și mesajul că securitatea și implicit libertatea și prosperitatea nu sunt gratuite. Costă bani prin nevoia de armate performanțe gata să apere democrațiile”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a explicat că, în urma acestui summit, România are un plan de contingență și un plan de acțiune.

”Bănuiesc că toți avem harta Europei în minte și mai ales flancul estic al Alianței. De pe tot flancul estic erau Polonia și țările baltice care aveau un plan de contingență și implicit un plan de acțiune. Partea de sud, reprezentată de Turcia, avea de asemenea un plan de contingență și un plan de acțiune în cazul în care Turcia ar fi fost atacată. România și Bulgaria nu aveau un astfel de plan pentru că erau considerate țări în afara riscurilor de a fi atacate militar. Modificarea adusă de acest summit este că și România are un plan de contingență, un plan de acțiune, în cazul în care este atacată. România este în momentul de față o țară care va fi apărată în oricare din scenariile din război„, a completat Traian Băsescu.

Președintele României a vorbit și despre costurile care trebuie suportate pentru a se garanta securitatea statelor membre NATO.

”NATO nu are un buget pe care să îl distribuie. NATO, în momentul în care se pune problema apărării statului membru, toate acele state care contribuie la securitatea României scot bani din buzunarul lor pentru acele operații. Sunt costuri pe care și le asumă fiecare stat. Asta vreau să înțelegeți, de aceea ne referim la solidaritate. Toți contribuabilii suportă costurile pentru securitatea României”, a adăugat Traian Băsescu.

Acesta a spus că o agresiune venind din partea Federației Ruse poate avea loc doar în proporție de 0,01%, însă președintele nu are dreptul să nu ia în considerație această criză de securitate.

Şeful statului a vorbit şi despre comandamentul NATO, în legătură cu care a spus că va fi pregătit pentru luna februarie. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.