Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Prins cu cenzura, Guvernul dă vina pe ”erori tehnice”

Bucureşti: Prins cu cenzura, Guvernul dă vina pe ”erori tehnice”

DISTRIBUIȚI

132381 – 30102014  –  Guvernul a anuntat miercuri dupa amiaza, prin intermediul unui comunicat referitor la actele normative dezbatute in sedinta de ieri, ca a dat aviz favorabil propunerea legislativă a senatorului PSD Șerban Nicolae de modificare a Codului Penal, prin care orice persoană care dezvăluie informatii din dosare penale aflate în cercetare poate fi pedepsită cu trei ani de închisoare.

“Punct de vedere al Guvernului referitor la proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, provenit dintr-o propunere legislativa initiata de domnul senator PSD Serban Nicolae (Bp. 6/2014, L. 236/2014) – Aviz favorabil”, scrie in comunicatul Guvernului trimis miercuri dupa amiaza.

In cursul serii de miercuri, premierul Victor Ponta a comentat și implicit confirmat decizia Guvernului de a susține modificarea legislativă în discuție care, practic, devine, în principal, o pârghie de control și cenzură a presei, care prin aplicarea noiii reglementări s-ar afla în imposibilitatea de a mai dezvălui, mai ales, fapte de corupție.

”Din cate cunosc eu este vorba despre acele informatii nepublice, mai departe va rog va adresati Ministerului Justitiei, care la orice punct de vedere trebuie sa consulte CSM-ul si o sa raspunda dansii. Dar eu cred ca intr-o societate normala, cei care dau informatii din dosare sunt birourile de presa ale Parchetelor si ca pentru cei care cumva dezvaluie informatii nepublice, in toata Europa exista sanctiuni”, a afirmat Victor Ponta, miercuri seara, în fața reporterilor, transmis în direct de televiziunile de știri.

„Presa are voie sa faca ce fac toti ceilalti cetateni ai tarii. Dar daca subtilizeaza informatii dintr-un dosar care nu este public, atunci va raspunde”, a mai spus premierul.

Decizia Guvernului și punctul de vedere, public, al premierului au determinat reacția imediată a mass-media, care a condamnat demersul și a semnalat opiniei publice tentativa de cenzură pe care puterea o pregătește împotriva presei.

La un interval de cateva ore, in jurul orelor 23.00, Guvernul a emis un nou comunicat de presă în care anunță că modificarea legislativ propusa de senatorul Seban Nicolae a primit aviz nefavorabil și aruncă vina pe ”o eroare tehnică”.

“Punct de vedere al Guvernului referitor la proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, provenit dintr-o propunere legislativă iniţiată de domnul senator PSD Şerban Nicolae (Bp. 6/2014, L. 236/2014) – Aviz nefavorabil în forma prezentată”, scrie in noul comunicat de presă.

La miezul noptii, Guvernul trimite un alt comunicat in care sustine ca in comunicatul initial “dintr-o eroare tehnica, s-a transmis informatia ca toate proiectele prezentate in sedinta de guvern au primit aviz favorabil. Pentru corecta informare a opiniei publice, mentionam ca, printre cele 37 de puncte de vedere ale Guvernului cu privire la unele proiecte legislative initiate in prezent, exista cateva care nu au primit aviz favorabil. Printre acestea se enumera si proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr 286/2009 privind Codul Penal, referitor la noi pedepse pentru cetatenii care dezvaluie informatii din dosarele penale, care nu a fost avizat pozitiv de catre Guvernul Romaniei”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.