Acasă Externe Suedia: Un Indian şi o adolescentă din Pakistan au câştigat Premiul Nobel...

Suedia: Un Indian şi o adolescentă din Pakistan au câştigat Premiul Nobel pentru Pace

DISTRIBUIȚI

131888 – 10102014 –   Premiul Nobel pentru Pace 2014 a fost câştigat de Kailash Satyarthi, din India, și Malala Yousafzai, din Pakistan. Premiul a fost acordat celor doi pentru a recompensa lupta lor pentru drepturile copiilor și ale tinerilor. Copiii trebuie să meargă la școală și să nu fie exploatați pentru a obține foloase financiare, consideră Comitetul Nobel. În zonele marcate de conflicte, încălcarea drepturilor copiilor duce la perpetuarea violenței din generație în generație, a explicat Comitetul de la Oslo.

Comitetul Nobel consideră semnificativ faptul că un hindus și o musulmană, un indian și o pakistaneză, se alătură într-o luptă comună pentru educație, o luptă împotriva extremismului.

Dacă adolescenta de 17 ani din Pakistan – celebră în întreaga lume deja (o carte a ei a fost tradusă și în România) – a fost și anul trecut în cărți pentru un Nobel pentru Pace, despre indianul în vârstă de 60 de ani se știu puține lucruri. „Kailash Satyarthi, continuând tradiția Ghandi, a dat dovadă de un mare curaj personal și a condus demonstrații pașnice militând împotriva exploatării copiilor”, a precizat Comitetul de la Oslo, cel care acordă Nobelul pentru Pace.

„Malala a devenit un adevărat purtător de cuvânt mondial pentru dreptul la educație al fetelor”, a mai spus reprezentantul Comitetului Nobel. „În ciuda tinereții ei, Malala Yousafzai luptă de câțiva ani pentru dreptul fetelor la educație și ea însăși a fost un exemplu că tinerii pot contribui la îmbunătățirea propriilor situații. A făcut-o în cele mai periculoase circumstanțe”, arată Comitetul Nobel.

Ţinta unor ucigaşi în timp ce se întoarcea de la şcoală într-un autobuz şcolar, Malala Yousafzai a devenit simbolul luptei pentru educaţia fetelor în Pakistan, ţara sa natală, şi în Afganistan. Ea milita de mai mulţi ani pentru această cauză şi ţinea un blog pe site-ul BBC. Salvată de la moarte de chirurgii britanici, ea a impresionat întreaga lume, la doar 16 ani, prin determinarea, maturitatea şi claritatea gândirii sale. Îşi foloseşte neaşteptata notorietate pentru a aduce în atenţie cauza fetelor din Pakistan şi Afganistan.

S-a calculat că la ora actuală, în lume există 168 de milioane de copii exploatați prin muncă. În 2000, erau cu 78 milioane mai mulți. Suntem mai aproape de ținta de a elimina acest flagel, consideră Comitetul Nobel.

Lupta împotriva exploatării și pentru drepturile copiilor și adolescenților contribuie la realizarea „fraternității între popoare”, un principiu pe care Alfred Nobel îl menționează în testamentul său ca fiind unul dintre criteriile de care trebuie ținut cont în acordarea Premiului Nobel pentru Pace, conchide Comitetul pentru premiul Nobel. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.