Acasă Politic Bucureşti: Priorităţile Parteneriatului Strategic discutate la Bucureşti de însărcinatul cu afaceri a.i....

Bucureşti: Priorităţile Parteneriatului Strategic discutate la Bucureşti de însărcinatul cu afaceri a.i. al SUA, Dean Thompson

DISTRIBUIȚI

 133101 – 26112014 – Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit astăzi, 26 noiembrie, pe însărcinatul cu afaceri a.i. al SUA la Bucureşti, Dean Thompson. Ministrul român l-a asigurat, în noua sa calitate, pe diplomatul american de întreg sprijinul MAE, fiind reiterată dorinţa autorităţilor române de dezvoltare şi aprofundare a Parteneriatului Strategic cu SUA.

Agenda de discuţii s-a concentrat pe evoluţiile, priorităţile şi direcţiile de acţiune pentru 2015 ale Parteneriatului Strategic, situaţia din imediata vecinătate a României şi din regiunea extinsă a Mării Negre, cu accent asupra Republicii Moldova, precum şi pe alte teme de interes comun, în perspectiva reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO şi a Consiliului Ministerial OSCE, programate să se desfăşoare în cursul săptămânii viitoare.

Cei doi interlocutori au evidenţiat caracterul privilegiat al relaţiilor bilaterale, ritmul dinamic al Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, precum şi perspectivele de intensificare a dialogului bilateral şi cooperării pe diverse paliere. Ministrul român de externe a reiterat necesitatea înregistrării de progrese în ce priveşte numirea unui nou ambasador american la Bucureşti şi obiectivul includerii României în Programul Visa Waiver.

În ceea ce priveşte dimensiunea de securitate a Parteneriatului Strategic, demnitarul român a subliniat importanţa coordonării şi cooperării dintre cele două state atât în ceea ce priveşte implementarea deciziilor adoptate la Summit-ul Alianţei Nord-Atlantice din Marea Britanie, cât şi în raport cu operaţionalizarea în 2015 a sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice instalat la baza românească de la Deveselu. A informat în legătură cu deciziile adoptate de CSAT referitoare la contribuţia României la Afganistan, vizând suplimentarea cu până la 450 de militari a efectivelor Forţelor Armate Române care vor participa la Misiunea NATO Resolute Support.

Un alt subiect important pe agenda discuţiilor l-a constituit reuniunea miniştrilor de externe NATO din 2 decembrie. Ministrul afacerilor externe a evidenţiat, în perspectiva dialogului Aliat de la Cartierul General al NATO, importanţa adoptării cu acest prilej a deciziei de prelungire a măsurilor de reasigurare a Aliaţilor estici în lumina evoluţiilor de securitate din vecinătatea estică, precum şi necesitatea implementării complete şi în termenele convenite a Planului de acţiune al NATO pentru creşterea nivelului de reacţie.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au realizat un schimb de opinii privind ultimele evoluţii înregistrate în cadrul Coaliţiei internaţionale anti-ISIL. În acest context, au fost abordate aspecte privind reuniunea ministerială informală a Coaliţiei internaţionale anti-ISIL, care va avea loc la 3 decembrie 2014, la Bruxelles, şi la care va participa şi ministrul român de externe. Cele două părţi au punctat aşteptările pe care le au de la acest eveniment, care are drept obiectiv eficientizarea şi structurarea eforturilor Coaliţiei anti-ISIL.

Totodată, a avut loc şi un schimb de vederi pe tema pregătirii Consiliului Ministerial OSCE, care se va desfăşura la Basel, în perioada 4-5 decembrie 2014. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.