Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Tinerii români din întreaga lume cer respectarea dreptului universal la vot

Tinerii români din întreaga lume cer respectarea dreptului universal la vot

DISTRIBUIȚI

132476 – 03112014 –  Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) si Fundatia C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani) fac apel la respectarea dreptului la vot pentru românii din afara grenițelor și semnalează faptul că există nenumarate sesizări din partea membrilor și voluntarilor din toată lumea cu privire la organizarea deficitară a procesului de votare: „Considerăm că este dincolo de orice limită de admisibilitate ca cetățenii României să nu își poată exercita dreptul democratic de a vota liber, civilizat și decent oriunde s-ar afla. Mii de români care s-au prezentat la urne nu au reușit să își exprime opțiunea de vot din cauza organizării defectuoase a procesului electoral”, susţin reprezentanţii LSRS.

Tinerii consideră că dreptul la vot este garantat prin Constituție tuturor cetățenilor României și este un element fundamental al oricărei democrații. Încalcarea acestui drept este un act deosebit de grav, care contravine statului de drept și principiilor democratice pe care România le-a câștigat cu enorme sacrificii acum un sfert de secol.

“Facem pe aceasta cale un apel către toate instituțiile abilitate să facă de urgență o evaluare obiectivă a cauzelor situațiilor create în întreaga lume și să prezinte publicului larg, în termen de 24 de ore, rezultatele complete ale acestei analize. Solicităm totodată ca cei responsabili să fie trași la răspundere în cel mai scurt timp, conform legilor în vigoare”, anunţă LSRS într-un comunicat.

De asemenea, în perspectiva celui de-al doilea tur de scrutin din 16 noiembrie 2014, LSRS solicită ca fiecare secție de votare să desfășoare și să prezinte o evaluare realistă a prezenței la vot din 2 noiembrie și să suplimenteze personalul și resursele aferente procesului electoral, astfel încât fiecare cetățean român să își poată exercita dreptul la vot cât mai aproape de comunitatea unde se află.

Totodată, aceştia mai solicită Ministerului Afacerilor Externe și instituțiilor abilitate să suplimenteze numărul secțiilor de votare din străinatate și să facă publică, cu cel puțin o

săptămână înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, lista completă a secțiilor de votare.

„Afirmăm totodată întreaga admirație față de cetățenii români care au suportat ore întregi frigul și lentoarea birocratică pentru a-și exprima votul, oferind astfel cea mai distinsă expresie a acestui drept fundamental într-o societate democratică. Cine votează contează!”, subliniază LSRS.

Tinerii își exprimă admirația față de românii din străinătate, considerând că “orele petrecute în fața secțiilor de votare sunt dovada clară că 2 noiembrie 2014 reprezintă o reafirmare cetățenească fără echivoc a democrației reprezentative și speranța reînnoită că, după 25 de ani de deziluzii, România se îndreaptă către un viitor mai bun”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.