Acasă Social Tulcea: Profesori arestaţi pentru şpagă la Bacalaureat

Tulcea: Profesori arestaţi pentru şpagă la Bacalaureat

DISTRIBUIȚI

 132576 – 06112014 – Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea au dispus, la data de 28 octombrie 2014, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Ovidiu Marius Târlogeanu – profesor de matematică, a lui Dorel Teodor Ţigău – profesor de matematică, a Marianei Gabi Costache – profesor de geografie, a Corneliei Bacalu – profesor de franceză, a lui Marcel Sciotnic – profesor de matematică, a lui Cornel Brudiu – profesor de fizică şi a Violetei Calotă – profesor de biologie pentru trafic de influenţă, complicitate la dare de mită, luare de mită, abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale, infracţiuni săvârşite în legătură cu examenul de Bacalaureat 2014, sesiunile iunie – iulie şi august – septembrie, desfăşurat în municipiul Tulcea.

Dosarul a fost trimis la Tribunalul Tulcea, care a decis măsura controlului judiciar pentru cei 7 inculpaţi reţinuţi, deși procurorii ceruseră arestare preventive pentru 30 de zile.

Ulterior, la Curtea de Apel Constanţa s-a admis, în parte, contestaţia formulată de procurori şi s-a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Ovidiu Marius Târlogeanu, a lui Dorel Teodor Ţigău, a Marianei Gabi Costache şi a Corneliei Bacalu.

Procurorii au stabilit că, în perioada mai – septembrie 2014, pe parcursul desfăşurării celor două sesiuni ale examenului de bacalaureat 2014 cei 7 inculpaţi, împreună cu alte 20 de cadre didactice, suspectate în cauză, prin mijloace frauduloase, au supraevaluat lucrările la disciplinele de examen, cu scopul promovării a 45 de candidaţi.

Cu sprijinul examinatorilor, candidaţii au primit semne şi parole pe care le-au inserat în conţinutul lucrărilor de concurs în scopul identificării cu uşurinţă la corectare.

Pentru acordarea notelor de promovare, profesorii corectori fie au supraevaluat lucrările, fie au contrafăcut scrierea prin adăugarea unor cuvinte punctate în barem, ori prin rezolvarea în integralitate a subiectelor la disciplinele reale, intermediarii pretinzând sau primind pentru sine sau pentru profesorii corectori, în schimb, sume de bani cuprinse între 400 şi 800 euro pentru fiecare disciplină.

Cercetările s-au desfăşurat cu sprijinul ofiţerilor din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Tulcea şi cu suportul informativ şi tehnic al SRI, se precizează într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.