Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Hrebenciuc fiul trece în arest la domiciliu

Bucureşti: Hrebenciuc fiul trece în arest la domiciliu

DISTRIBUIȚI

 133726 –  23122014  –  Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, îşi va petrece sărbătorile acasă, el fiind eliberat din arest luni seara. Înalta Curte de Casţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis ca el să fie cercetat în arest la domiciliu. Alături de tatăl său, Andrei Hrebenciuc este cercetat penal de DNA în dosarul retrocedării de peste 40.000 de hectare de pădure. ÎCCJ a mai decis că Viorel Hrebenciuc rămâne în arest preventiv.

Prin aceeaşi hotărâre, care este definitivă, au fost respinse contestaţia deputatului Ioan Adam şi cea a lui Gheorghe Paltin Sturdza, astfel că şi aceştia rămân în arest preventiv.

Prelungirea arestării preventive în cazul celor patru a fost decisă tot de ÎCCJ, la 18 decembrie, la propunerea procurorilor anticorupţie. Decizia de atunci a fost contestată la aceeaşi instanţă.

În acest dosar a fost arestat preventiv, la 17 decembrie, şi judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, acuzat că ar fi luat mită de la Ioan Adam pentru a da o soluţie favorabilă lui Gheorghe Paltin Sturdza. Ordog, ca şi colegul său judecătorul Gabriel Uţă, era cercetat iniţial în libertate, însă anchetatorii au cerut arestarea sa, date fiind indiciile legate de mită.

Procurorii DNA susţin că în aprilie 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza le-a cerut judecătorilor Lorand Andras Ordog şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, să pronunţe o hotărâre judecătorească în favorarea sa. Tribunalul Covasna a dispus punerea în posesia lui Paltin Sturdza a unei suprafeţe de 43.227 de hectare de pădure în Bacău, producând astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro.

Potrivit anchetatorilor, începând din aprilie 2013, Viorel Hrebenciuc, împreună cu deputatul Ioan Adam, cu Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu, a constituit şi coordonat un grup, care a fost sprijinit ulterior şi de alte persoane, ce urmărea să obţină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei, pentru a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate, precum şi vânzarea rapidă a terenului forestier în suprafaţă de 43.227 de hectare, dobândit prin hotărârea judecătorească din 2012 de la Tribunalul Covasna.

În acest sens, în aprilie 2013, Hrebenciuc şi Bengescu le-ar fi promis deputatului Ioan Adam şi lui Paltin Sturdza că-i va determina pe funcţionarii publici care trebuiau să îl pună în posesie pe Sturdza şi să elibereze titlul de proprietate pentru terenul de 43.227 de hectare – printre care Comisia Judeţeană de Fond Funciar Bacău, Direcţia Silvică Bacău, Comisiile locale de Fond Funciar Asău, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacău, ITRSV Suceava şi Romsilva – să urgenteze îndeplinirea actelor sau să nu se formuleze plângeri în instanţă împotriva deciziilor Comisiei judeţene de fond funciar Bacău. Hrebenciuc şi Bengescu ar fi acceptat să primească de la cei doi, în schimbul intervenţiilor sale, bani sau alte foloase, au precizat procurorii.

Hrebenciuc mai este acuzat că, începând din 2013, i-ar fi solicitat senatorului PSD Ilie Sîrbu să-i transmită „mesaje obligatorii” directorului general al Romsilva, Adam Crăciunescu, membru în acelaşi partid, în legătură cu modul în care Romsilva trebuia să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate şi litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate pentru cele peste 43.000 de hectare de pădure.

În dosarul retrocedării sunt urmăriţi penal şi senatorii Dan Şova şi Ilie Sârbu, precum şi directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.