Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Plata obligaţiilor bugetare în numerar ar putea fi aprobată în vară

Bucureşti: Plata obligaţiilor bugetare în numerar ar putea fi aprobată în vară

DISTRIBUIȚI

134136 – 20012015 –  Proiectul de lege privind plafonarea plăţilor în numerar va fi aprobat în Parlament până la finalul sesiunii parlamentare din această vară, a declarat marţi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Dan Manolescu în cadrul unei conferinţe pe teme de fiscalitate organizată de PwC.

Proiectul este în Camera Deputaţilor, a fost aprobat de Senat în toamna anului trecut şi ne aşteptăm să fie aprobat în plen până la finalul sesiunii din vara acestui an„, a precizat Manolescu, citat de Capital.ro

Referitor la plata obligaţiilor bugetare în numerar, reprezentantul Finanţelor a precizat că actul normativ prevede o excepţie până în momentul în care se implementează proiectul privind plata impozitelor şi taxelor cu cardul bancar, astfel încât plafonarea să nu fie interpretată drept o barieră de către cei care au de plătit impozite şi taxe.

Dan Manolescu a mai precizat că şi proiectul privind loteria fiscală a mai fost modificat, la nivel de proceduri, şi va fi repus în dezbatere publică.

Reprezentanţii companiei de consultanţă PwC România susţin că încurajarea plăţilor electronice reprezintă un instrument eficient în reducerea evaziunii fiscale, având în vedere că România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la gradul de colectare al TVA, de 50%, iar la nivelul încasării impozitelor, România ajunge la un procent de 29%-30% din PIB, în timp ce Bulgaria, în urma unui program derulat cu Banca Mondială, a ajuns la un procent de 35% din PIB, iar media UE este de 37 – 38% din PIB.

Proiectul de lege privind limitarea plăţilor adoptat de guvern în primăvara anului trecut şi trimis, apoi, în Parlament, în numerar impune plafoane şi altor operatori economici în afară de persoanele juridice şi anume: persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică. Plafonul zilnic maxim este de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.

De asemenea, proiectul adoptat de Guvern mai stabileşte limitarea încasărilor şi plăţilor zilnice în numerar la 5.000 lei/persoană în cazul operaţiunilor de plăţi în numerar sau de încasări în numerar efectuate de operatorii economici către sau de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe sau alte drepturi, restituiri sau acordări de împrumuturi sau alte finanţări.

În plus, proiectul de lege vizează şi limitarea operaţiunilor de încasare în numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice la plafonul zilnic de 10.000 lei/persoană dar şi limitarea încasărilor şi plăţilor în numerar efectuate între persoane fizice, prin instituirea unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzacţie.

Cei care încalcă prevederile legii primesc amenzi în cuantum de 25% din sumele plătite/încasate care depăşesc plafoanele.

Pentru instituţiile bancare emitente şi acceptante din România, proiectul de lege introduce obligaţia de a respecta plafoanele maxime prevăzute de lege pentru comisioanele interbancare.

Totodată, instituţiile acceptante au obligaţia de a include în acordurile încheiate cu beneficiarii plăţilor informatii detaliate referitoare la valoarea comisioanelor pentru serviciile prestate, a comisioanelor interbancare, precum şi a comisioanelor suplimentare aplicate în funcţie de marca şi categoria respectivelor carduri de plata.

Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului, urmând să intre în vigoare după ce va fi votat de aleşi. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.