Acasă Economie Bucureşti: Timp de patru zile, Davos devine centrul mondial al puterii politico-economice

Bucureşti: Timp de patru zile, Davos devine centrul mondial al puterii politico-economice

DISTRIBUIȚI

134161 – 21012015 –A 45-a editie a Forumului Economic Mondial a luat startul miercuri la Davos, in Elvetia, sub motto-ul „Noul Context Global”. Micuta statiune montana va deveni, timp de patru zile, centrul mondial al puterii politico-economice, peste 40 de sefi de stat si guverne urmand sa participe la forum, anunţă Business 24.

Fondatorul si presedintele Forumului, Klaus Schwab, considera ca acesta trebuie sa actioneze ca o platforma de cooperare intre mediul public si cel privat.

Numeroasele crize cu care ne confruntam, conflictele si problemele economice fac din ideea de cooperare o chestiune vitala, de o importanta fara precedent in istorie„, sustine Schwab.

Speranta sa pentru acest an este ca forumul va reusi sa redea increderea la nivel global pentru toti actorii de pe scena politica si economica.

Tematica este variata si, cel putin pentru cancelarul german Angela Merkel se anunta sesiuni de discutii interminabile pe tema problemelor ridicate de terorism, probleme de mediu si, bineinteles, cele legate de comertul mondial si criza financiara din zona euro.

Un capitol al discutiilor il reprezinta situatia crizei militare din estul Ucrainei. Presedintele Petro Poroshenko va avea sansa a-si expuna pozitia in fata liderilor din UE si Satele Unite, dar nu va putea purta o discutie cu omologul sau rus. Vladimir Putin a refuzat sa participle la intrunirea din acest an a Forumului Economic Mondial.

O alta tema fierbinte o reprezinta situatia fierbinte din Orientul Mijlociu, problema Statului Islamic si razboiul din Siria. De asemenea, discutiile vizand problema terorismului au capatat alte dimensiuni dupa recentele atacuri din capitala Frantei.

Davos este si un preambul pentru summitul pe tema modificarilor climatice programat de ONU la finalul acestui an la Paris. Natiunile Unite spera ca sfarsitul acestui an sa marcheze semnarea unui acord global pentru protectia mediului in urmatorii 20 de ani.

Doi dintre emisarii ONU vor face lobby la Davos pentru reusita acestui proiect: fostul vicepresedinte american Al Gore si Christiana Figueres, secretar general al comisiei de specialitate din cadrul ONU.

Ebola si diabetul par sa fie maladiile care ii vor tine in priza in aceste zile pe liderii mondiali prezenti in Elvetia.

Conform datelor publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, 5 milioane de persoane au decedat in 2014 din cauza diabetului.

Liderii gigantilor tehnologici au deja locuri rezervate pentru intrunirea din Elvetia. Presdintele Alibaba, Jack Ma si reprezentantii Microsoft, Google, Yahoo si Facebook se vor intalni la discutii pe timpul celor patru zile ale forumului de la Davos.

Trei zile la Davos ma scutesc de cateva luni de calatorie in toata lumea„, a recunoscut unul dintre bancherii prezenti . – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.