Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Deputatul Mircea Dolha: Intervenţiile desfăşurate de unele instituţii s-au transformat într-un...

Bucureşti: Deputatul Mircea Dolha: Intervenţiile desfăşurate de unele instituţii s-au transformat într-un adevărat circ mediatic

DISTRIBUIȚI

134650 – 09022015 –  Deputatul Mircea Dolha apreciază ampla activitate a instituţiilor subordonate Ministerului Justiţiei şi Ministerului de Interne, din ultimele zile. Acesta condamnă cu fermitate “actele de corupţie, evaziune fiscală şi fraudă, însă nu pot să nu sesizez că o parte dintre intervenţiile desfăşurate de unele instituţii s-au transformat într-un adevărat circ mediatic”.

În acest context, nu doar că asistăm la un fenomen de ”tele-justiţie”, dar şi la unul de ”tele-condamnare”, având în vedere că acest practici afectează iremediabil imaginea unor companii şi persoane publice, deşi acestea nu sunt supuse numai unor percheziţii în direct, nerespectându-se prezumţia de nevinovăţie prin modul în care se permite mediatizarea şi prezentarea informaţiilor în spaţiul public”, subliniază Dolha.

Deputatul susţine că a devenit deja un obicei ca aceste intervenţii ”în forţă” să aibă loc la prima oră a dimineţii şi chiar în zilele de sâmbătă sau duminică, atunci când este evident că la sediile societăţilor nu se află angajaţii sau persoanele vizate de anchetă, însă aceste intervale ”se pliază” perfect pe orele în care agenda publică este liberă, asigurând astfel transmisiile live pe canalele de televiziune  – unele prezente cu camere de filmat la faţa locului.

Nu este suprinzătoare decizia luată pe 24 ianuarie a.c.. în plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care au hotărât sesizarea ministrului Justiţiei pentru iniţierea unui proiect de act normativ de modificare a noului Cod de procedură civilă (Legea 134/2010) cu o serie de propuneri punctuale pentru a îmbunătăţi sistemul judiciar”, mai adaugă deputatul.

Dputatul cere clarificări publice din partea instituţiilor implicate, inclusiv Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Interne, cu privire la o serie de chestiuni, precum: “Care este procedura instituţională prin care mass-media este anunţată selectiv de acţiunile de percheziţie ale departamentelor aflate în subordinea dumneavoastră?; Revenind strict la percheziţiile de duminică, 1 februarie, ce “măsuri speciale” au impus această acţiune care, dacă s-ar fi derulat peste 24 de ore, ori înainte cu 24 de ore, nu mai prezenta nevoia spargerii uşilor sediilor societăţilor vizate? Nu este, cumva, vorba despre un exces  de putere?; Răspunde cineva pentru aceste acţiuni care, prin modul în care se desfăşoară, condamnă firmele respective înainte de a se pronunţa, asa cum este normal, justiţia? Mai mult, de a doua zi, nicio bancă nu va mai credita aceste companii, beneficiarii lor vor avea mari reticenţe în a mai lucra cu ele, iar activitatea societăţilor va fi semi-paralizată. Nu mai vorbesc de cele câteva mii de locuri de muncă pe care le generează la orizontală (subcontractori, prestatori, parteneri, furnizori etc)”.

Mircea Dolha apreciază, în acelaşi timp, acţiunile judiciare continue, pentru lupta anticorupţie,  contra evaziunii fiscale şi pentru “toate eforturile structurii pe care o conduceţi şi ale instituţiilor subordonate de a aplica litera legii, considerând însă că în aceste acţiuni, eventuale excese, practicile de tip ”tele-justiţie” şi ”tele-condamnare”, ar trebui să fie eliminate din sistem, astfel încât să fie asigurată şi protejată prezumţia de nevinovăţie conform articolului 23, alin. 11 din Constituţia României”. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.