Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: RADET are pierderi “extreme de mari” în reţeaua de conducte

Bucureşti: RADET are pierderi “extreme de mari” în reţeaua de conducte

DISTRIBUIȚI

 135350 – 09032015  – Viceprimarul municipiului Bucuresti, Cornel Pieptea (PNL), a declarat ca reteaua de termoficare a Capitalei se afla intr-o stare precara din punct de vedere tehnic, fapt care conduce la pierderi majore de caldura.

„Am adus o harta care evidentiaza foarte clar care este starea retelelor primare. Este o harta care prezinta riscul de avarie, adica riscul de spargere a conductelor. In risc maxim se incadreaza peste 80% din retea. Aceasta retea are o vechime mai mare de 20 de ani. De asemenea, pe harta sunt evidentiate retelele incadrate la categoria risc mediu, adica retele a caror vechime este mai mica de 20 de ani. Dintr-un total de 931 de km de retea pe primar, functionala in acest moment, 60% ar trebui inlocuita imediat”, a precizat duminica Pieptea, potrivit Ziare.com.

Viceprimarul Capitalei a adaugat ca gestionarea sistemului de alimentare cu energie termica in regim centralizat, in conditiile actuale, va lasa „cu siguranta” bucurestenii fara incalzire, iarna viitoare. Cauza principala pentru starea dezastruoasa a sistemului centralizat de termoficare este subfinantarea serviciului.

„Aceasta stare a reţelei duce la pierderi extrem de mari. In acest moment, RADET-ul este in colaps si cand spun in colaps ma refer atat din punct de vedere financiar, ma refer la starea de degradare a retelei si la imposibilitatea RADET-ului de a intretine reteaua de termoficare”, a afirmat Pieptea, mentionand ca datoriile pe care le inregistreaza regia in acest moment sunt „de peste 300% fata de cifra de afaceri”, iar „asta inseamna ca sunt indeplinite conditiile pentru declansarea starii de insolventa”.

Pieptea a mai declarat ca va propune, in numele consilierilor generali ai PNL, includerea in bugetul municipalitatii pentru anul 2015 a sumelor necesare pentru asigurarea interventiei la reteaua de termoficare astfel incat sa se asigure mentinerea in functiune a acesteia si sa se limiteze progresiv pierderile tehnologice.

„Sumele vor fi obtinute prin reprioritizarea celorlalte proiecte finantate din bugetul Capitalei. Voi propune finantarea doar a proiectelor care sunt deja demarate fizic, fara a mai angaja alte cheltuieli pentru a mai angaja alte cheltuieli pentru noi propuneri de proiecte”, a sustinut Pieptea.

In alta ordine de idei, viceprimarul i-a criticat pe premierul Victor Ponta si pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru ca acestia nu au respectat memorandum-ul semnat in martie 2013, de realizare a sistemului de alimentare centralizata cu energie termica (SACET).

Documentul presupune ca „Guvernul Ponta sa isi respecte obligatiile asumate si sa emita hotararea de guvern de transfer al actiunilor ELCEN din proprietatea statului in proprietatea municipiului Bucuresti. In paralel, este nevoie de transformarea RADET in societate comerciala, care insa este blocata de Sorin Oprescu”, potrivit lui Pieptea. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.