Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Senat: Legea care-i scapă de sancţiuni pe parlamentarii care-şi angajează rudele,...

Bucureşti: Senat: Legea care-i scapă de sancţiuni pe parlamentarii care-şi angajează rudele, adoptată tacit

DISTRIBUIȚI

135713 – 31032015 –  Proiectul de lege care prevede modificarea Codului Penal pentru a le permite functionarilor publici sa isi angajeze rudele fara a se considera ca se afla in conflict de interese a fost adoptat tacit de Senat si a ajuns la Camera Deputatilor.

Adoptat in data de 25 martie, proiectul a primit aviz negativ atat de la Ministerul Justitiei, cat si de la Comisia Juridica a Senatului, potrivit Stiripesurse.ro.

In ultimele luni mai multi senatori si deputati au fost sanctionati cu amenda sau cateva luni de inchisoare cu suspendare pentru ca si-au angajat, sotiile, fiii sau fiicele.

In prezent, art. 301 din Codul Penal prevede urmatoarele:

„(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.

(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative”.

Noul proiect de lege, adoptat tacit de Senat, prevede ca:

„(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazurile in care actul sau decizia se refera la urmatoarele situatii: emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative; ocuparea de catre o persoana a unei functii indiferent in ce modalitate si sub ce forma se realizeaza aceasta; exercitarea atributiilor de serviciu privind acordarea catre subalterni a drepturilor legale ale acestora”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.