Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: Daciana Sârbu: ”Este logic să se interzică folosirea clonării în agricultura...

Bruxelles: Daciana Sârbu: ”Este logic să se interzică folosirea clonării în agricultura UE”

DISTRIBUIȚI

136131 – 17042015 – Daciana Sârbu a co-prezidat dezbaterea comună a comisiilor de Agricultură și Mediu din Parlamentul European, dedicată uneia dintre cele mai dificile teme din legislatura curentă – clonarea animalelor pentru hrană. Eurodeputata PSD, care este vicepreședintă a Comisiei de Mediu,  a condus ședința împreună cu Czesław Siekierski, președintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European.

Subiectul clonării animalelor în scopuri alimentare are o istorie lungă și complexă în procesul decizional european. “Parlamentul European a susținut întotdeauna măsuri mai puternice decât Comisia sau Consiliul, iar în mandatul trecut am avut un blocaj instituțional pe acest subiect. daciana sarbuCa raportor al grupului socialist în acest dosar, mă aștept să urmeze negocieri dure”, afirma Daciana Sârbu. În discursul său, europarlamentarul român a făcut apel la respectarea voinței cetățenilor europeni în deciziile luate în acest domeniu: “Toate studiile arată că cetățenii se opun folosirii animalelor clonate în scopuri alimentare. De aceea este logic să se interzică folosirea clonării în agricultura UE, și de asemenea a produselor derivate”. Monitorizarea percepțiilor publice legate de clonare este importantă, în opinia sa, deoarece “viitoarea legislație trebuie să continue să reflecte dorințele cetățenilor noștri”.

Eurobarometrul dedicat masurării opiniilor în UE pe acest subiect arată că 57% dintre europeni consideră clonarea ca nefiind benefică pentru ei și familiile lor (față de numai 27% care se declară favorabili); în același timp, 64% dintre europeni cred ca acest procedeu nu este sigur pentru generațiile viitoare (față de 17% care cred contrariul).

În mandatul trecut, în 2011, Daciana Sârbu a fost raportor al grupului socialist în dosarul mai larg dedicat “alimentelor noi”  (adică alimente care nu au fost consumate înainte de 1997 sau care sunt importate din state terțe, dar nu au fost consumate în UE, precum și alimente produse prin procedee noi – de exemplu nanotehnologii). În noiembrie 2014, Daciana Sârbu a elaborat un aviz, în numele Comisiei de Agricultură din PE, prin care solicită reglementări europene puternice pentru siguranța alimentelor și o informare mai corectă a consumatorilor. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.