Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: DNA cere arestarea directorului RA-APPS

Bucureşti: DNA cere arestarea directorului RA-APPS

DISTRIBUIȚI

136442 – 30042015 – Procurorii DNA au dispus miercuri punerea în mișcare a acţiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore a lui Gabriel Surdu, director al Regiei Autonome – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), pentru cumpărare de influenţă.

În acelaşi dosar este urmărit penal Cristinel Bîgiu, fost președinte al Consiliului Judeţean (CJ) Buzău, pentru trafic de influenţă.

Potrivit unui comunicat al DNA, în vara anului 2013, în contextul unei întâlniri pe care au avut-o într-un restaurant din București, Gabriel Surdu i-a solicitat interlocutorului său, în calitate de președinte al CJ Buzău, să-i faciliteze obţinerea unor contracte de lucrări publice în judeţul Buzău, pentru o firmă pe care primul a administra prin intermediar.

Cristinel Bîgiu a fost de acord cu cererea lui Gabriel Surdu și i-a promis acestuia din urmă că-l va sprijini să obţină un contract de lucrări pentru firma respectivă, într-o comună de pe raza judeţului Buzău.

La rândul său, Surdu i-a promis președintelui CJ Buzău că-i va remite, 8% din valoarea contractului, în schimbul intervenţiei sale pe lângă primarul localităţii respective, în vederea câștigării licitaţiei.

De asemenea, cei doi au convenit ca o primă tranșă, de 75.000 euro, să fie dată la câteva zile de la momentul discuţiei, lucru care s-a și întâmplat, banii fiind remiși lui Bîgiu printr-un intermediar.

La data de 1 noiembrie 2013, în baza celor stabilite de Bîgiu, între primăria comunei respective și o societate comercială a fost încheiat un contract de prestări servicii, având ca obiect prestarea de către aceasta din urmă a unor servicii de consultanţă constând în: îndrumarea metodologică privind aplicarea de către primărie a procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie publică/acordurilor cadru, informarea primăriei respective asupra prevederilor legale și schimbărilor survenite la nivel legislativ în domeniul achiziţiilor publice, verificarea documentaţiilor aferente procedurilor de atribuire, iniţiate de către primărie precum și a documentelor care au fost întocmite pe parcursul respectivelor proceduri și care au fost puse la dispoziţia prestatorului de către instituţia publică, din punct de vedere al conformităţii acestora cu prevederile legale, asistenţă în vederea întocmirii de către primărie a punctelor de vedere în legătură cu contestaţiile depuse în faţa instituţiilor abilitate prin care se atacau acte ale instituţiei.

De asemenea, la data de 21 mai 2014, tot în baza celor stabilite de Bîgiu, între primăria comunei respective și firma controlată de Surdu a fost încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Modernizare drumuri de interes local și reţea publică de canalizare și staţie de epurare”, în valoare de 48.678.773,89 lei (10.977.780,91 euro).

Procentul de 8% din valoarea contractului, promis lui Bîgiu de Surdu se ridica la 878.222,47 euro, din care acesta din urmă achitase o primă tranșă de 75.000 euro.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Gabriel Surdu va fi prezentat astăzi Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.